Finansinspektionens chef - en osannolik klimataktivist

Att låna ut pengar till miljöbovar kan bli en dålig affär

Finansinspektionens chef Erik Thedéen vill att bankerna räknar med framtida miljökostnader.

Finansinspektionens chef Erik Thedéen är antagligen den minst sannolika miljöaktivist man skulle kunna tänka sig. Välskuren kostym, diskret slips och en vass blick bakom designglasögonen.

En gestalt för finansvärlden. Inte en växtfärgad tröja så långt ögat når.

Ändå kan Thedéen och hans myndighet i förra veckan ha gjort mer för klimatomställningen än alla kändisar med flygskam tillsammans. Då meddelade nämligen Finansinspektionen att man tänker granska hur svenska banker arbetar med hållbarhet i sina affärer.

Om banken lånar ut mycket pengar till företag som bidrar till klimatförändringarna ska det framgå, anser kontrollmyndigheten.
Förslaget handlar egentligen inte om idealistisk aktivism. Tvärtom, det gäller pengar.

Att hantera risker

Kärnan i bankverksamhet är att hantera risker och långsiktiga förändringar. Som vi vet händer det att bankdirektörer misslyckas på båda områdena. Då blir det dyrt, eftersom låntagarna inte kan betala tillbaka det man är skyldig.

Nu konstaterar Finansinspektionen att en av de stora finansiella riskerna för framtiden är klimatomställningen. Vi vet att det kommer att bli dyrare att släppa ut koldioxid och vi vet att konsumtion av produkter som förstör klimatet måste minska.

Att låna ut pengar till företag vars affärsmodeller bygger på att det finns billig fossil energi i överflöd är kort sagt att leka med elden. Risken är stor att banken står där med fordringar som inte kan betalas.

Därför måste bankerna analysera och redovisa hur deras låntagare kommer att påverkas av omställningen, resonerar Finansinspektionen.

Framtida kostnader

Inte nog med det. Får Thedéen bestämma borde också företag börja räkna med framtida höjningar av koldioxidpriset i sina interna kalkyler. Då ändras kanske lönsamheten för den tänkta investeringen, åt ena eller andra hållet.

Man brukar säga att ord är billiga. Det är lite orättvist, ord kan vara både verkningsfulla och viktiga. Men det är antagligen sant att pengar ofta talar ett ännu kraftfullare språk.

Skulle Finansinspektionens krav genomföras betyder det att bankdirektörer och företagsledare tvingas tänka på en framtid utan stora klimatutsläpp. Och de kommer att vara tvungna att sätta ett pris på sin verksamhet i den framtiden innan man gör sina affärer.

Det kommer att förändra Sverige.

Ibland behövs det klimataktivister i snygga kostymer också.