Bolagens girighet kan försena vaccineringen

Som vanligt handlar allt om pengar

Uppdaterad 2021-04-21 | Publicerad 2021-01-26

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Dyrbara droppar.

Vaccineringskampanjen mot covid-19 kan bli en historisk seger för mänskligheten. Inte bara därför att den förhoppningsvis ska sätta stopp för en pandemi som hittills dödat över två miljoner människor och som lamslagit en hel värld.

Arbetet med vaccinet har dessutom varit en seger för vetenskapen, där helt nya typer av läkemedel har tagits fram på rekordtid. Det har varit en seger för samarbetet, både forskare emellan och mellan samhället och läkemedelsindustrin. En fantastisk historia.

Rika länder står först i kön

Samtidigt är mycket som vanligt. Rika länder står först i kön när vaccinet ska upphandlas. Och för läkemedelsbolagen handlar massvaccineringen som allt annat om att tjäna pengar.

I fredags varnade Astra Zeneca för att bolaget inte kommer att kunna leverera de doser man lovat EU-länderna under våren. Och det trots att man redan har fått 3,3 miljarder kronor i förskott från unionen.

Saken kan nu hamna i domstol.

Pfizer - företaget som producerar det vaccin många svenskar redan fått - har höjt sina priser. Sedan den Europeiska läkemedelsmyndigheten konstaterade att det med hjälp av specialnålar går att få ut sex doser istället för fem ur varje flaska tar bolaget betalt för det högre antalet.

Ovärdig gnidenhet

Det är som om den lokala pizzerian skulle ta extra betalt om ni tänkt dela på hämtpizzan. En gnidenhet som inte borde vara värdig ett företag som kunnat utveckla sitt läkemedel tack vare kontrakt med samhället.

De specialnålar som behövs för att få ut sex doser är dessutom en bristvara. Företaget som tillverkar nålarna beskriver dem som en nischprodukt som normalt har låg efterfrågan. Det tar tid att öka produktionen. I många fall kommer varje vaccinbehållare därför bara att räcka till fem doser.

Vägen fram till ett vaccin mot covid-19 är fortfarande en fantastisk historia. Det är tråkigt att den ska solkas ner av girighet och privata vinstintressen.