Norge gillar mest solidaritet på film

Sylvi Listhaug på besök i Rinkeby sommaren 2017.

Upprörda över ”Det norska tillståndet”

Norrmännen har under årets första dagar hunnit bli ordentligt upprörda på Aftonbladets ledarsida. Ännu en gång, kan vi konstatera. Orsaken är densamma som sist: invandringen.
Min kollega Pernilla Ericson pekade i förra veckan på det motsägelsefulla i att den norska statsministern Erna Solberg i sitt nyårstal uppmanat norrmännen att föda fler barn – samtidigt som Norge är ett av de länder som tar emot minst antal flyktingar i hela Europa.

Ericson beskrev den norska regeringens hållning som "en smula skrattretande".
Men "Det norska tillståndet" är inget att skratta åt, enligt Linda Hofstad Helleland, barnminister i Norge. Hon intervjuas av kvällstidningen Verldens Gang och ser ingen motsättning mellan önskan om fler barn och minskad invandring. I stället pekar hon på integrationen i Sverige, som hon anser är misslyckad jämfört med Norges.
Inom den norska högern är det argumentet en gammal favorit. Under valrörelsen i Norge 2017 använde högerpolitiker "det svenska tillståndet" som ett avskräckande exempel. Begreppet har blivit ett slags skällsord synonymt med invandring bortom all kontroll.
Framför allt användes det flitigt av Norges dåvarande – och mycket kontroversiella – justitieminister Sylvi Listhaug, från Sverigedemokraternas norska motsvarighet, Fremskrittspartiet. Hennes parti hade "Det svenska tillståndet" som slogan i valrörelsen och i sociala medier bildsatte de orden med en brinnande bil – fotad i Bulgarien.

Besökte Rinkeby

Jag skrev själv en ledare i Aftonbladet om Fremskrittspartiets kampanj och om hur norska ministrar baktalar Sverige.

Texten ledde till en mindre diplomatisk kris.

Jag hade nämligen uppmanat Sylvi Listhaug att besöka Sverige och inte bara tala fördomsfullt om oss. Hon tog mig faktiskt på orden, och besökte en augustidag Rinkeby i Stockholm.

Den norska ministern skulle även ha träffat Sveriges migrationsminister Helen Fritzon, men mötet ställdes in när den svenska regeringen insåg att de höll på att dras in i en smutsig valkampanj.
Listhaug fick sedermera sparken från den norska högerregeringen efter att ha skrivit ett inlägg på sin Facebook om att norska Arbeiderpartiet (Socialdemokraterna) bryr sig mer om terroristers rättigheter än nationens säkerhet.

Hyllar motståndsmän – på bio

Det var inte första gången hon gick över gränsen, Washington Post har tidigare jämfört henne med Donald Trump. Men den här gången hade Listhaug gått för långt och Erna Solberg tvingades – motvilligt – att göra sig av med sin råbarkade minister.
I Norge gör filmer om norska motståndsmän och solidariska hjältar som "Den 12:e mannen", "Kungens val" och "Max Manus" formidabel biosuccé. Men i verkligheten föredrar ett av världens rikaste länder att stänga dörren om sig och kritisera Sveriges flyktingpolitik.
Det är skrattretande, men mest sorgligt. Och det kommer vi på Aftonbladets ledarsida fortsätta att påpeka.