Adamus från Polen ger Sverige ny skog

Polackerna som planterar ny skog i Småland efter orkanen Gudruns framfart i januari förra året. Kizysztof Nita, Mirostow Nita och Lukosz Ryszka jobbar hårt sex dagar i veckan under två sommarmånader.

Det skulle kunna vara ett slagfält Adamus Przemyskaw kommer vandrande över. Höga stubbar, enstaka torkade träd som ännu står upp och massor av torrt ris. Scenen får mig att tänka på bilder från Verdun eller Ypern.

Naturligtvis är det inte resultatet av artilleri och minor jag ser. Ödeläggelsen av skogen vid Jät utanför Väckelsång i södra Småland är stormen Gudruns verk. Här blåste en årsavverkning för hela landet ner på några timmar.
Att ta rätt på förstörd skog är ett farligt arbete som har dödat flera människor

Spåren kommer att finnas kvar länge.

Gunnar Kullman och Mats Larsson från Skogs- och träfacket är ute för att inspektera arbetsmiljön. Som regionala skyddsombud har de ansvar för att arbetsmiljölagen följs. Dessutom finns Stanislawa Holgersson med. Också hon är ansluten till Skogs- och träfacket. Dessutom talar hon, liksom Mats Larsson, polska.

Hygget är ändå uppröjt. Den fallna skogen har avverkats och körts bort till något av de enorma timmerförråd som fortfarande ligger kvar och vattnas. Markberedaren har fört en ojämn kamp mot höga stubbar och de småländska stenarna.

Att ta rätt på förstörd skog är ett farligt och svårt arbete som kräver erfarenhet. Jobbet har dödat elva, eller fjorton, människor. Siffran beror på hur man räknar.

Alla jag pratar med talar om de utländska arbetarnas yrkesskicklighet. Ändå kom en av de skogsarbetare som dödats från Polen, precis som Adamus. Adamus och hans kamrater i arbetslaget är här för att plantera ny skog. De arbetar åt företaget Jan Karlsson Skog, en jätte på entreprenadmarknaden i skogen.Det är tredje sommaren Adamus Przemyskaw är i Sverige för att plantera. Säsongen varar i ungefär två månader, från april fram till midsommar.

Anställningsförhållandena är komplicerade. Skogsägaren tar, via Södra skogsägarna, kontakt med Jan Karlsson Skog som också anställer förmännen och håller med planteringsutrustning. Den svenska entreprenören tar i sin tur kontakt med ett polskt bemanningsföretag som rekryterar personalen. Det är det polska företaget som ska stå för till exempel logi och hygienartiklar.

Dessutom registrerar planterarna en egen firma i Polen. Det påstås sänka skatten, från 17 till 8,5 procent.

Det polska bemanningsföretaget får ungefär 1 krona och 60 öre för varje planta. Sedan dras boendekostnader och annat av.

- Det är klart att alla mellanhänder tar betalt, säger Adamus.

Planterarna har ett rakt ackord. Med arbetsdagar på mellan åtta och tolv timmar och med sexdagarsvecka blir det förhoppningsvis mellan 35 000 och 40 000 kronor kvar efter en säsong. Det är i alla fall vad Kizysztof Nita som arbetar i ett annat av Jan Karlsson Skogs planteringslag räknar med. - I går jobbade vi tolv timmar. Det blir så när vi tvingas flytta mellan många olika arbetsplatser, säger han.Dessutom jobbar laget sex dagar i veckan.

- Det finns inte så mycket annat att göra.

Nitas lag har trots allt haft tur. De har kunnat bo kvar på samma ställe. Däremot kan en arbetsdag innebära många och långa förflyttningar. Dagen före reste de 30 mil för att komma till olika arbetsplatser.

Adamus lag har däremot fått flytta runt. Privata hus, ett vandrarhem och någon gång en camping.

- Det är klart att det är jobbigt att vara borta hemifrån i två månader, säger han.

Ett av barnen bor fortfarande hemma.

Plantorna är behandlade när de kommer i sina säckar. Giftet ska hålla snytbaggen borta. Ingen verkar egentligen hoppas att det ska hjälpa.

"Skadligt för människan, ofarligt för snytbaggar" säger någon galghumoristiskt vid plantcentralen i Tingsryd.

På små gula lappar uppmanas alla som arbetar med plantorna att ha handskar och långärmade skyddskläder. Dessutom ska det finnas möjlighet att tvätta händerna i rinnande vatten, om så bara från en dunk med kran.

Texten är på svenska.

Det är varmt och dammigt. - Men det går inte att arbeta riktigt tidigt på morgonen på grund av de där små myggorna, säger Adamus.Knott, säger jag och mins med fasa de försomrar jag under tonåren tillbringade på hyggen som det här.

Tidiga morgnar kunde odjuren göra tillvaron fullständigt olidlig.

I dag finns det knappast plats för skollediga ungdomar eller anställda huggare, som tillfälligt fått lägga motorsågen åt sidan, i planteringsarbetet. Inför årets säsong fanns bara några enstaka jobb annonserade på den svenska arbetsförmedlingen, samtliga i norra Sverige.

Inte ett planterarjobb annonserades i de län som drabbades av Gudrun.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln