Mejla

Jonna Sima

Carlsson Löfdahl spottar skattebetalare i ansiktet

Liberal ledamot tjänar tusentals kronor på sitt boende

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Liberalen Emma Carlsson Löfdahl hyr en lägenhet av sin make – och skickar den saltade hyran till skattebetalarna.
Liberalen Emma Carlsson Löfdahl hyr en lägenhet av sin make – och skickar den saltade hyran till skattebetalarna.

LEDARE

Det är dags att skaka av sig bilden av Sverige som befriat från korruption. Liberalernas riksdagsledamot Emma Carlsson Löfdahl, från Jönköpings län, gör en sorgligt påmind om det.

I granskningsserien "Maktens kvitton" – som hittills tvingat fyra riksdagsledamöter att avgå – kunde Aftonbladet i dag avslöja att L-toppen sedan fem år hyr en övernattningslägenhet i Stockholm – av sin make.
Med det raffinerade upplägget tjänar familjen Carlsson Löfdahl nästan en halv miljon kronor på skattebetalarnas bekostnad under en mandatperiod.
Fiffigt eller fiffel? Det beror på vad man har för moraliskt kompass.

Mer än 10 000 kronor i ren vinst – varje månad

Riksdagens regler säger att en ledamot som bor mer än fem mil från riksdagen har rätt till en övernattningsbostad i Stockholm. Hade Emma Carlsson Löfdahl köpt sin bostad själv skulle hon bara ha fått ersättning för hyran som ligger på drygt 2 500 kronor. Men i och med att hon hyr lägenheten av maken – som tar ut 13 000 kronor i månadsavgift, det vill säga mer än tio tusen mer än hyran ligger på – av sin fru får det äkta paret ut 8 600 kronor i ersättning från riksdagen – varje månad.
Som av en händelse är det beloppet lika stort som den maximala ersättningen en riksdagsman över huvud taget kan få.
Vanligtvis bor paret Carlsson Löfdahl i en fastighet med stor sjötomt i Östergötland som de äger gemensamt. Emma Carlsson Löfdahl är också suppleant i två av makens bolag och de har även ett äktenskapsförord, enligt Aftonbladet.

Men för bostadsrätten i Stockholm står alltså maken som ensam ägare, och hyr ut bostaden till ockeraktig hyra – utan bostadsföreningens tillåtelse – till sin livskamrat. Hur kan det komma sig?

På den punkten hymlar åtminstone inte Emma Carlsson Löfdahl: De gör det för att de kan. Riksdagens regelverk förbjuder inte att en ledamot hyr en bostad av en make eller maka. Och hon försvarar hyresnivån med att maken tar ut en "marknadsmässig hyra".

– Hur han sen sköter det, det är ju inte mitt problem, säger Emma Carlsson Löfdahl nonchalant till Aftonbladets reporter Richard Aschberg.

Rasat mot ”bidragsfusk”

Till vardags sitter hon som liberal ledamot i Socialförsäkringsutskottet och har skrivit indignerade debattartiklar om hur "fusket inom bidragssystemen" måste upphöra.
Själv visar hon ingen större respekt för skattebetalarnas pengar. Om ett sådant skamligt beteende är lagligt borde väljarna i stället straffa henne via valsedeln.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

L-toppen får full lön när hon arbetsvägrar

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Bostadspolitik

Bostadstillägg

Liberalerna

Jönköpings län

Stockholm

Skattepolitik