Förtroendet för kungahuset rekordhögt: Enande kraft i kriser

Stödet för kungafamiljen är på rekordhöga nivåer, visar en färsk mätning från Aftonbladet/Demoskop.

Fler svenskar än någonsin vill också att kungen sitter kvar på tronen – trots stigande ålder.

– Vid stora nationella händelser och kriser fungerar kungen som en enande kraft, säger Aftonbladets hovreporter Jenny Alexandersson.

Den svenska kungafamiljen rider på en framgångsvåg. En ny mätning från Aftonbladet/Demoskop visar att 48 procent, nästan varannan svensk, har ganska eller mycket stort förtroende för kungahuset.

Det är det bästa resultatet sedan 2017, då mätningen startade.

Andelen som vill att kungen sitter kvar på tronen är också rekordhög. Nästan hälften av de tillfrågade vill att han fortsätter vara kung, i stället för att lämna över ämbetet som statschef till kronprinsessan Victoria.

– Trots att kungen blir äldre vill allt fler att han ska sitta kvar. Det är ett bra betyg för honom, säger Karin Nelsson, vd för Demoskop.

Stödet för kungafamiljen är på rekordhöga nivåer, visar en färsk mätning från Aftonbladet/Demoskop.
Stödet för kungafamiljen är på rekordhöga nivåer, visar en färsk mätning från Aftonbladet/Demoskop.

”En lysande stjärna”

Kungafamiljens popularitetssiffror har varit på stadig uppgång sedan man började mätningarna. Och yngre är mer positiva än äldre. En förklaring kan vara de många nya yngre familjemedlemmarna och en större närvaro på sociala medie-plattformar, tror Karin Nelsson.

Victoria är den mest omtyckta av kungligheterna. Nära hälften i mätningen, 48 procent, svarar att de tycker bäst om kronprinsessan. På andra plats kommer kungen.

– Victoria uppfattas som en lysande stjärna i kungahuset. Hon och Daniel uppfattas som moderna och tillgängliga, säger Karin Nelsson.

Kronprinsessan Victoria är den mest omtyckta av kungligheterna.
Kronprinsessan Victoria är den mest omtyckta av kungligheterna.

Ukrainakriget har ökat förtroendet

Jenny Alexandersson, Aftonbladets hovreporter, är inte förvånad över resultatet. Hon tror att de senaste årens kriser spelar en roll i rekordsiffrorna. Kungahuset och kungen är en enande, opolitisk kraft för många svenskar.

– Att kungen varit så synlig och hela tiden försökt vara en förebild under pandemin och Ukrainakriget har ökat folks förtroende för honom. Det är i sådana här situationer som han är som allra bäst tycker jag.

Kronprinsessparet har haft en tuff period av skilsmässorykten den senaste månaderna och hovet fattade till slut ett unikt beslut om att gå ut med en dementi.

Det här har stärkt dem, tror Jenny Alexandersson.

– De riskerade att hamna i en mediestorm, men de klarade trycket och framstod som tydliga och mänskliga och fick oerhört mycket empati och kärlek. Victoria har alltid varit populär men efter den här händelsen är hon om möjligt ännu mer omtyckt.

Ungefär var fjärde svensk har ett svagt förtroende för kungahuset, det har legat stadigt sedan mätningarna började.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: