Kronprinsessan köper kläder på Ebay

Så återanvänder prinsessorna sina klänningar

Publicerad 2022-05-09

– Min fru köpte sin klänning på Ebay!

Det avslöjade kronprins Haakon när han höll ett tal under det norska tronföljarbesöket i Stockholm.

Men Mette-Marit är inte den enda prinsessan som satsar på hållbarhet. Victoria letar regelbundet efter snygga plagg i sin mammas garderob.

Den blå glittrande klänningen stod ut i vimlet. Norska kronprinsessan Mette-Marit hade anammat det marina havstemat på festmottagningen på Norra Latin.

I sitt inledningstal på scenen avslöjade Haakon att hans fru faktiskt hittat klänningen på Ebay. Publiken jublade över avslöjandet.

Klänningen skapades av textilkonstnären, modeskaparen och grevinnan Ebba von Eckermann som var som störst på 50-talet.

– Min käresta är väldigt intresserad av vävning för tillfället. Ebba von Eckermann är alltså en av min frus stora hjältinnor, sa Haakon.

Letar i sin mammas garderob

Att köpa begagnat och att återanvända festklänningar var inte riktigt lika vanligt i kungliga sammanhang på 80- och 90-talet. I dag är det något som de flesta kungligheter inser att de bör göra.

Kronprinsessan Victoria har i flera år botaniserat i sin mammas garderob för att hitta klänningar hon kan bära i festliga sammanhang.

Vid Nobel 2018 bar hon en klänning signerad Nina Ricci. Den hade drottning Silvia på sig vid Nobel 1995. Och vid flera stora miljökonferenser har kronprinsessan burit sin mammas kläder.

– Det är ett viktigt statement. Kronprinsessan ”talar” genom sina kläder och sänder en signal om att det är viktigt med återbruk och att tänka på miljön. Det är ju en del av Victorias stora miljöintresse, säger hovexperten Sara Ericsson.

Intresset går i arv. Även prinsessan Estelle har då och då burit kläder som Victoria hade som liten.

Bar en 44 år gammal kjol

Prinsessan Madeleine har också använt sin mammas kläder. På sitt bröllop 2013 bytte hon från brudklänning till gnistrande tylldröm från Nina Ricci på kvällen. Den bar drottningen på Nobel 2001.

Även drottning Letizia av Spanien har setts i sin svärmor drottning Sofias kläder. I januari var hon i Stockholm på statsbesök med kung Felipe. Vid ett tillfälle bar hon en grön kjol från Valentino - med 44 år på nacken! Drottning Sofia bar den 1977.

Hertiginnan Catherine som är gift med prins William brukar också använda både klänningar, kappor och skor regelbundet.

Många kungligheter låter även sy om gamla klänningar så att de känns moderna och som nya igen.

Det gjorde prinsessan Beatrice när hon gifte sig med Eduardo Mapelli Mozzi sommaren 2020. Hon fick låna drottning Elizabeths Norman Hartnell-klänning som drottningen bar 1960. Den är av sidentaft och drottningens designer Stewart Parvin och hennes kammarjungfrun Angela Kelly sydde om den för att passa barnbarnet Beatrice.

Prinsessan Beatrice fick låna och låta sy om drottning Elizabeths sidenklänning designad av Norman Hartnell.

Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Vackra klänningar för alla tillfällen

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

LÄS VIDARE