Så ska kungen firas vid tronjubileet

2023 har kungen suttit 50 år på tronen

Uppdaterad 2022-04-30 | Publicerad 2022-04-29

Carl XVI Gustaf är den kung som suttit längst på den svenska tronen.

Nästa år firar han 50 år som regent med galamiddag, utländska kungliga gäster, stor fest på Nordiska museet och kortege genom Stockholm.

Men jubileet ska firas på fler platser i Sverige.

– Det är ett jubileumsår för hela svenska folket och därför bör jubileumsaktiviteter genomföras i hela landet, säger hovmarskalk Göran Lithell.

Jubileumsåret 2023 drar igång med en stor fest på Kungliga slottet. Den 27 januari bjuder kungaparet in alla Sveriges landshövdingar till en så kallad Sverigemiddag.

Sådana middagar har sedan 2013 hålls en till två gånger om året. Landshövdingarna får i sin tur ta med sig "tongivande personer" som de själva väljer ut i sina respektive län.

Göran Lithell är hovmarskalk och jubileumsårets ”festfixare”. Han har det sammanhållande ansvaret för alla arrangemang kring tronjubileet.

– De bjuds på en ståtlig, väldigt trevlig och uppsluppen middag, berättade Göran Lithell vid ett pressmöte i början av april.

Nästa år är det även 500 år sedan som Gustav Vasa valdes till kung i Strängnäs den 6 juni 1523. Kungen har en önskan om att så många som möjligt ska få uppleva de dubbla jubileet och därför kommer han och drottningen att besöka Sveriges alla 21 län.

Nästa år firar kungen 50 år på tronen och det uppmärksammas med stor fest, galamiddag och länsbesök.

Extra stor och pampig middag

Hästar och vagnar från Hovstallet kommer att användas i en kortege i de län där det är praktiskt möjligt. Vid besöken kommer man även kunna se en fotoutställning som ska spegla kungens 50-åriga regenttid.

Kultur och musik är centralt för firandet och riksmarkskalk Fredrik Wersäll berättar att man kommer att framföra ett nykomponerat musikstycke: "Carl XVI Gustafs jubileumsmarsch".

På nationaldagen den 6 juni besöker kungaparet Strängnäs för att uppmärksamma Gustav Vasas kröning på 500-årsdagen.

Kungliga slottet kommer hålla extraöppet under nationaldagen och kronprinsessparet kommer att vara på plats för att öppna upp slottsportarna och välkomna besökare.

På kvällen återvänder kungaparet till Stockholm för nationaldagsfirande, tal och senare nationaldagsmiddag.

Middagen blir extra stor och pampig nästa år. Istället för att ha den på Kungliga slottet så serveras den på Nordiska museet på Djurgården.

Där ryms många fler och dessutom får gästerna en väldigt speciell inramning av kvällen.

– Gustav Vasa står staty innanför entrén på museet och det blir ett fint sätt att binda samman de 500 år som har gått med nutiden, säger Göran Lithell.

Lördagen den 16 september 2023 åker kungaparet i kortege genom Stockholm för att uppmärksamma att kungen suttit 50 år på tronen.

”Det blir något enastående”

Carl XVI Gustaf blev Sveriges kung den 15 september 1973. Samma dag 50 år senare blir det stort firande i Stockholm. På kvällen hålls en jubileumsmiddag i Rikssalen som kommer att fyllas av kungliga utländska gäster, statschefer och representanter från olika delar av Sverige.

Dagen efter åker kungaparet i kortege genom Stockholm. Utmed vägen får publiken ta del av musik- och kulturupplevelser. Kortegen avslutas vid Lejonbacken och en stor scen där det kommer bjudas på festkonsert som är öppen för allmänheten.

– Det kommer att bli något alldeles enastående, säger Göran Lithell.

Kostnaden för firandet är en fråga som fortfarande inte är helt klar. Hovet hoppas få extra medel från regeringen för att kunna finansiera evenemangen.

Kungen firas stort nästa år då han suttit 50 år på tronen.

Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Vackra klänningar för alla tillfällen

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

LÄS VIDARE