Alla vägrar ta notan för Harry och Meghan

Publicerad:
Uppdaterad:
Harry och Meghan
Foto: Kirsty Wigglesworth/TT
Harry och Meghan

Brittiska kungahuset

Harry och Meghan har lämnat Kanada för USA.

Men Donald Trump gjorde snabbt klart att han vägrar ta notan för parets säkerhet.

”Hertigen och hertiginnan av Sussex har inga planer på att be den amerikanska regeringen om stöd. Privatfinansierade säkerhetsarrangemang har gjorts”, svarar Harrys och Meghans talesperson.

Den sista mars upphörde Harry och Meghan formellt att vara en del av det brittiska kungahuset. Nu får paret – som behåller titlarna hertig och hertiginna av Sussex – tillstånd att tjäna egna pengar och driva egna privata välgörenhetsprojekt.
De bytte Storbritannien mot Kanada, varpå den kanadensiska regeringen lovade att stå för kostnaderna för att bevaka Harry, Meghan och deras son Archie. Men när paret nu lämnar sina kungliga plikter upphör också Kanadas löfte om att betala för säkerheten runt dem.

På grund av den rådande situationen med den världsomfattande coronaepidemin valde Harry och Meghan att byta Kanada mot Kalifornien. Flytten gjordes innan gränsen mellan länderna stängdes.

När flytten blev känd kände sig USA:s president nödgad att klargöra att landet minsann inte tänker ta över kostnaderna för säkerheten runt de avhoppade kungligheterna.

”De måste betala!”

”USA betalar inte för att skydda dem. De måste betala!”, skrev Trump på Twitter.
Striden om vem som ska betala för att garantera Harrys och Meghans säkerhet har varit en het potatis sedan paret i januari aviserade att de ville klara sig på egen hand. I Storbritannien sågs steget som ett svek men drottning Elizabeth gav med sig. Som medlemmar av kungafamiljen stod hovet och de brittiska skattebetalarna för parets omkostnader. Men parets oklara kungliga status lämnade plötsligt mycket öppet.

De olika säkerhetsarrangemangen runt Harry och Meghan beräknas kosta över 200 miljoner kronor varje år, enligt brittiska Mirror.

En säkerhetsvakt har en årslön på en miljon och paret behöver minst 12, säger experter till tidningen. Eftersom paret dessutom reser en hel del tillkommer kostnader för resor, boende och övertid.

Buckingham Palace har avböjt att kommentera uppgifterna om parets vistelse i Kalifornien. Man har också konsekvent vägrat att kommentera säkerhetsfrågor runt paret.

”Privatfinansierade säkerhetsarrangemang”

Harry och Meghans svar på Trumps twittrande kom dock snabbt:

”Hertigen och hertiginnan av Sussex har inga planer på att be den amerikanska regeringen om stöd. Privatfinansierade säkerhetsarrangemang har gjorts”, svarar Harrys och Meghans talesperson.

Harry och Meghan har nu tagit avsked som kungligheter, via sitt Instagramkonto:

”Vi fokuserar nu på att förstå på vilket sätt vi bäst kan bidra i framtiden. Arbetet fortsätter”, skrev de bland annat.


PODD Kungligt coronaspecial

I veckans avsnitt snackar vi om hur Europas kungahus hanterar det rådande läget, drottning Elizabeth har flytt till Windsor, två kungligheter har smittats och en kung har abonnerat ett helt lyxhotell för att klara krisen.

Med: Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM KUNGLIGT