Så klarar kungen krisen

Kungahuset drar ner på kostnaderna när ekonomin dippar

Uppdaterad 2022-12-05 | Publicerad 2022-12-04

Det kostar hundratusentals kronor att värma upp de kungliga slotten.

När den ekonomiska krisen slog till ökade kostnaderna, precis som för många företag.

Solceller och besparingar är bara ett par av alla åtgärder som genomförs för att hålla nere kostnaderna.

Höstsolen sköljer över de blanksvarta solpanelerna. De ligger tätt mot varandra på södersidan av Kungliga slottets tak. På slottets vind löper lårtjocka buntar med elkablar på stegar över det gamla tegelgolvet.

Solcellerna täcker runt en tiondel av Kungliga slottets elförsörjning per år. Panelerna är ett av många sätt att dra ner på kostnaderna.

– De tog bara några dagar att montera och de är lätta att plocka bort om det skulle behövas. Det handlar trots allt om en byggnad som är en del av vårt kulturarv, berättar Erik Kampmann.

Han är slottsfogde på Kungliga slottet och fakta om solpanelerna och dess funktion forsar som en kontrollerad ström genom honom. Energifrågor är något som både han och hans kollega Staffan Larsson är djupt engagerade i.

– Jag har en chef som är otroligt intresserad av de här frågorna. Både kungen och kronprinsessan är engagerade, säger Staffan Larsson som är kungens ståthållare.

Det är med andra ord han som är ansvarig för det mesta som sker under – och över – slottstaket.

Kylan kan skada slottet

Stockholm sträcker ut sig under våra fötter. De flesta av de människor som rör sig nere på gatorna försöker hitta lösningar för att minska sina kostnader just nu, även kungen och hans anställda.

Kungliga slottet är 58 000 kvadratmeter stort fördelat på 1 300 rum, 660 av dem med fönster. Byggnaden är över 300 år gammal och ägs av oss alla. Kungen har rätt att disponera det och Ståthållarämbetet och Statens fastighetsverk ser till att slottet tas om hand på rätt sätt.

Kungen är mycket intresserade av energifrågor och hur man förbättra miljön på de kungliga slotten.

Slottet ska bevaras i evinnerlig tid och därför är frågan om uppvärmning och el aningen komplicerad. Ett för kallt och fuktigt slott kan skada ovärderliga föremål, ett för varmt slott likaså.

– Vi märker att där vi inte har värme över huvud taget finns risk för mögel och fuktskador. Och vi får fuktalstrande problem om vi värmer upp vissa delar av fastigheten men inte andra, konstaterar Staffan Larsson.

Staffan Larsson är ståthållare och chef för Ståthållarämbetet. Han ansvarar för i stort sett all verksamhet på de kungliga slotten.

Kungen fick solpanelerna i gåva

Att prata om uppvärmning och hållbarhet är inget nytt för de anställda vid hovet. Kungen har belyst frågan i många år.

Från början värmdes slottet upp med hjälp av öppna spisar och kakelugnar, man eldade med ved som hämtades från hela Stockholms närområde. År 1909 fick man vattenburen värme och 1950 skaffade man oljepannor. Sedan 1996 har slottets rum värmts upp med centralvärme.

För tolv år sedan monterade man solpaneler på prov tillsammans med Statens Fastighetsverk (SFV), som är ansvarig för förvaltningen av huvuddelen av de kungliga slotten.

Försöket lyckades och 2018 monterades en större solcellsanläggning som kungen fick i gåva av SFV när han fyllde 70 år. Tusen kvadratmeter panel kostade 1,6 miljoner kronor. Efter tio till femton år beräknar man ha tjänat in summan.

Nu planerar man för ytterligare en anläggning på 1 600 kvadratmeter. Prislappen ligger på mellan 2,4 och 2,6 miljoner kronor. Pengarna kommer från regeringen i ett direkt riktat statligt anslag för just solceller.

– Då kan vi nå upp till mer än 20 procent utslaget på ett år, och på sommaren kan vi nå upp till 45 procent av slottets energi, säger Erik Kampmann.

Kungen på slottets tak när de första solcellerna monterades 2018.

Mörkret gör folk otrygga

Ingen nere på marken kan se de svarta panelerna. Det var ett argument för att få godkänt att montera solceller. Slottet har ett så kallat pulpettak som lutar inåt mot borggården.

Att se över värmen är det som kan generera flest sparade kronor för hovet. Men det är en svår balansgång att dra ner på värmen. Förutom att skydda vårt kulturarv så är även slottet arbetsplats för omkring 200 anställda. Det är en arbetsmiljöfråga hur kallt eller varmt det får vara.

I receptionen där man tar emot gäster är det väldigt lite folk på lördagar och söndagar. Där har man bestämt att man stänger ner ventilationen på helgerna för att spara pengar.

Ståthållarämbetet är även ansvariga för belysningen på södra och norra Djurgården och man för en diskussion om att eventuellt släcka varannan gatlykta.

– Men vi vet även att det är många som upplever en sådan situation som otrygg. Det är ganska mörkt på Djurgården och folk kommer att felanmäla och tycka att det ser konstigt ut att vissa lampor är släckta.

Kungen och kronprinsessan delar intresset för hållbarhet och energifrågor på de kunliga slotten.

Kungen är jätteintresserad

Där har man ännu inte fattat något beslut i frågan. Men ingen släcker ner utan att kungen sagt ja, konstaterar ståthållaren.

– Att släcka en glödlampa kanske ser effektivt ut men det är faktiskt de övergripande ventilationssystemen och hur mycket värme man skjuter ut i systemet som kan spela en större roll, säger Staffan Larsson.

I Hagaparken har lösningen varit att SFV satt in solcellsbelysning, av 300 ljuskällor i parken drivs hälften av solceller.

Drivkraften att gå till ett mer hållbart sätt att förvalta och ta hand om slott och parker kommer från två håll enligt Staffan Larsson. Dels från de anställda som kommer med idéer och lösningar, dels driver kungen och kronprinsessan på.

– Vi måste vara professionella i hur vi använder resurser, det är jätteviktigt. Men det ju naturligtvis så att både kungen och kronprinsessan är otroligt intresserade. Det är ett personligt engagemang som ger det här ännu mer stöd, säger Staffan Larsson.

Kungliga slottets väggar är mycket tjocka och kan lagra både kyla och värme. Det ställer till det vid extremtemperaturer då klimatet inomhus kan bli tufft för de anställda.

Var tvungen att lägga sig på golvet

Vi promenerar förbi en lång rad med arbetsrum där man hör knatter på datorer och lågmälda samtal. Här på markplan sitter de flesta av slottets tjänstemän.

Staffan Larssons kontor är en mix av gammal flydd tid och samtid. Stenväggarna är enormt tjocka, men med moderna tvåglasfönster. Det hörs dämpade röster utifrån borggården.

De bastanta väggarna är problematiska vid extremtemperaturer.

– 2018 var det väldigt varmt, det var fruktansvärt. Det var första och enda gången som jag lagt mig på golvet på min arbetsplats. Jag tänkte att jag måste lägga mig annars tuppar jag av.

Staffan Larsson skrattar och skakar på huvudet.

– Ni vet när man försöker vädra och det bara är så jäkla varmt… jag låg nog tjugo minuter på det här golvet. Bara för att överleva.

Han berättar att det hände att personal som jobbade i de stora våningarna på slottet svimmade.

De stora glasportarna på Kungliga slottet är flera meter höga och står oftast öppna. Det gör att kyla tränger in i slottet.

Måste jobba i ytterkläder

– Det är det som är så komplicerat med en sådan här gammal byggnad. På samma sätt är det tufft för de som jobbar i västra valvet med att ta emot turister när det är 25 minusgrader. De jobbar i ytterkläder. Men vi gör det bästa vi kan med de lösningar vi har. Fokus ligger på att hålla nere kostnader och ta hand om kulturarvet på bästa sätt, säger Staffan Larsson.

Det drar kallt vid entrén eftersom de två meter höga portarna i glasloggian står öppna. Snart kan de komma att stängas permanent, man vill ha en port som endast öppnas när den behövs och är stängd för att spara värme.

2023 får kungen 18,7 extra miljoner i statligt anslag. Den föreslagna summan för den kungliga hov- och slottsstaten ligger på 167,9 miljoner kronor.

Men pengarna går inte till ökade elkostnader och uppvärmning.

Informationschef Margaretha Thorgren tydliggör att pengarna är vikta till säkerhetshöjande åtgärder samt kungens tronjubileum nästa år.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

ANNONS

Tips på populär hudvård för dig:

DOZ APOTEK

Evy Technology Sunscreen Mousse SPF30 150ml

148 kr

MEDS

CeraVe Ansiktsserum Resurfacing Retinol Serum (30ml)

175,2 kr

MEDS

CeraVe Hydrating Cleanser 473ml

119,2 kr

ELEVEN.SE

Peter Thomas Roth Instant FIRMx Eye 30ml

329 kr

LOOKFANTASTIC

The Ordinary Glycolic Acid 7% Toning Solution 240ml

144 kr

APOHEM

Beauty of Joseon Revive Eye Serum Ginseng + Retinal 30ml

159 kr

DONNA BEAUTY

COSRX Advanced Snail 92 All In One Cream 100ml

199 kr

LOOKFANTASTIC

Bulldog Original Moisturizer 100ml

62 kr

APOHEM

Beauty of Joseon Relief Sun: Rice+Probiotics SPF50+ PA++++ 50ml

159 kr

LOOKFANTASTIC

The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5 Concentrate 30ml

111 kr

APOHEM

ACO Glow Booster Vitamin C Serum 30ml

156 kr

DONNA BEAUTY

Dermalogica Special Cleansing Gel 500ml

619 kr

MEDS

CeraVe Foaming Facial Cleanser 473ml

127,2 kr

APOTEA

Canoderm 5% Body Kräm 500g

191 kr

DOZ APOTEK

Descutan 4% 4x15ml

189 kr

APOHEM

COSRX Advanced Snail 96 Mucin Power Essence 100ml

179 kr

DOZ APOTEK

Evy Technology Sunscreen Mousse SPF50 100ml

140 kr

MEDS

CeraVe SA Smoothing Cleanser 236ml

103,2 kr

DONNA BEAUTY

DermaCeutic K Ceutic Post Treatment SPF50 30ml

319 kr

LYKO

it Cosmetics Your Skin But Better CC+ Correcting Full Coverage Cream SPF50 32ml

169 kr

KRONANS APOTEK

La Roche Posay Anthelios UVMune 400 Invisible Fluid SPF50+ 50ml

141,75 kr

AHEAD

Dermalogica Intensive Moisture Balance Cream 100ml

669 kr

DOZ APOTEK

Evy Technology Sunscreen Mousse For Kids SPF50 150ml

154 kr

DONNA BEAUTY

Filorga Time-Filler 5 XP Cream 50ml

399 kr

LYKO

Inotyol Salva 30g

49 kr

APOTEA

Miniderm Body Cream 500g

203 kr

AHEAD

Dermalogica Skin Smoothing Cream 100ml

669 kr

COMPUTERSALG

Clinique Moisture Surge 100H Auto-Replenishing Hydrator 50ml

300 kr

LOOKFANTASTIC

The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% Concentrate 30ml

63 kr

BANGERHEAD

Evy Technology Daily Defence Face Mousse SPF50 75ml

168 kr

I samarbete med

Prisjakt.nu