Prins Joachim får dryga böter för ”coronafest”

Publicerad:
Uppdaterad:

Belgiska kungahuset

Dryga böter, covid-19 och massiv kritik.
Det blev straffet för att prins Joachim gick på ”coronafest” i Spanien.
– Jag ångrar mig djupt, säger prinsen.

Prins Joachim, 28, av Belgien må ha varit en prins som tidigare kunnat leva lyxliv utan att bli uppmärksammad av medierna - men inte längre!

Nu står det klart att prinsen, som är systerson till belgiske kung Philippe och nummer tio i tronföljden, tvingas böta ca 100 000 kr. Det är straffet för att han har brutit mot karantänsreglerna i Spanien. I själv verket handlar skandalen om att prinsen flög utomlands, gick på ”coronafest” – och blev sjuk i covid-19.

Prins Joachim flög från Belgien till Madrid den 24 maj och tog sedan snabbtåget till Córdoba. Belgare får bara resa utomlands om de anses ha giltiga skäl. Nöjesresor räknas inte dit.

Enligt spanska regler skulle prinsen satt sig i självkarantän i minst 14 dagar när han landade i Madrid.

Det struntade han i.

Prins Joachim av Belgien fick massiv kritik när han flög till Spanien för att gå på fest mitt i coronakrisen. Han straffades med dryga böter och fick dessutom covid-19. Kung Philippe och drottning Mathilde sägs vara mycket missnöjda med prinsens påhitt.
Foto: TT
Prins Joachim av Belgien fick massiv kritik när han flög till Spanien för att gå på fest mitt i coronakrisen. Han straffades med dryga böter och fick dessutom covid-19. Kung Philippe och drottning Mathilde sägs vara mycket missnöjda med prinsens påhitt.

Väckte starka reaktioner

I Córdoba mötte prins Joachim sin spanska flickvän, Victoria Ortiz, och gick på en fest med ett 30-tal andra gäster. Maxantalet personer som fick lov att träffas i Spanien vid den tidpunkten var 15 personer.

Dagen efter festen började prinsen känna sig sjuk. Det visade sig att han smittats av coronaviruset.

Resan har väckt ramaskri både i Spanien och Belgien. Kritiken handlar om kungligheter som tror sig stå över lagen, och dessutom riskera människoliv.

Belgiska hovet försökte täcka upp skandalen genom att berätta att prinsen reste till Spanien för en företagspraktik, inte för att gå på fest. Joachim påstås ha besökt det spanska företaget två dagar efter festen.

Prinsen pudlade med en ursäkt.

– Jag ber om ursäkt för att inte ha respekterat reglerna för karantän under min resa. I dessa svåra tider vill jag inte förolämpa någon. Jag ångrar mina handlingar djupt och accepterar konsekvenserna, säger han i ett uttalande.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny


PODD Prinsessan på Ikea och udda fotomiss vid slottet

Varför bär inte de manliga kungligheterna folkdräkt? Det svarar vi på i veckans podd. Dessutom pratar vi om prinsessan som firade sin födelsedag på Ikea. Och varför ser drottning Elizabeth och prins Philip så konstiga ut på senaste bilden? Ex-kungen av Spanien och den brittiska prinsen har åter hamnat i trubbel med rättvisan och prisad mordutredare får ta emot medalj av kung Carl Gustaf.
Med: Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM KUNGLIGT