Skilsmässa i spanska kungafamiljen

Cristina och Iñaki Urdangarín går skilda vägar

Han var en hyllad handbollsstjärna och hon en vacker spansk prinsessa.

Men nu skiljer sig paret – efter år av skandaler, en rättegång och anklagelser om penningtvätt och korruption.

De var omskrivna och älskade. Prinsessan Cristina, 56, som är yngsta dotter till ex-kung Juan Carlos och syster till nuvarande kung Felipe träffade sin blivande make Iñaki Urdangarín, 54, på en fest på OS i Atlanta 1996.

Det var kärlek vid första ögonkastet.

Han var en firad handbollsstjärna som gjort raketkarriär – perfekt för en prinsessa som inte intresserade sig för vare sig prinsar eller adelsmän.

Ett år senare var de gifta och snart kom barnen Juan, Pablo, Miguel och Irene.

Men 2011 hände något. Det hade ryktats en tid om att det försiggick oegentligheter i Iñakis välgörenhetsorganisation Nóos Institute.

Prinsessan Cristina och hennes man Iñaki Urdangarín.
Prinsessan Cristina och hennes man Iñaki Urdangarín.

Pengarna gick till lyxiga resor

En utredning och en rättegång slog fast att Iñaki Urdangarín och hans kompanjon Diego Torres hade överfört ungefär 60 statliga miljoner kronor från Nóos till olika skatteparadis.

Pengarna ska bland annat ha gått till att betala parkeringsböter, lyxiga resor och exklusiva födelsedagskalas för Cristinas och Iñakis fyra barn och en ledarskapskurs till Cristina enligt spanska medier

Snart blev även prinsessan Cristina indragen i domstolsförhandlingarna. Cristina frånsade sig allt ansvar i rätten och påstod att hon inte hade en aning om vart pengarna kom ifrån.

Men Diego Torres kunde visa upp mejlkonversationer som bevisade att Cristina var mycket väl medveten om vad som pågick.

Det var första gången som en spansk kunglighet stod inför rätta sedan monarkin återupprättades 1975.

Spanska kungafamiljen: drottning Letizia, kung Felipe, före detta kung Juan Carlos och drottning Sophia samt Felipes systrar prinsessorna Elena och Cristina 2004.
Spanska kungafamiljen: drottning Letizia, kung Felipe, före detta kung Juan Carlos och drottning Sophia samt Felipes systrar prinsessorna Elena och Cristina 2004.

Blev symboler för korruptionen i Spanien

I februari 2017 dömdes Inaki till fängelse i fem år och tio månader. Prinsessan Cristina fick betala 2,5 miljon i böter.

I juni 2018 fördes Inaki till fängelseanstalten Brieva i Ávila utanför Madrid. Han fick själv välja anstalt och valde ett kvinnofängelse med fem celler för män.

Kungahuset har reagerat kraftigt. Redan 2011 distanserade de sig från Iñaki. Kung Juan Carlos förbjöd honom att delta i officiella evenemang och hans biografi togs bort från kungahusets hemsida. Efter att Felipe tagit över som kung fråntog han sin syster och svåger titlarna som hertig och hertiginna av Mallorca 2015.

Hon hade redan förlorat sin del av apanaget. Det bestämdes redan 2014 när Cristinas pappa abdikerade till förmån för sin son.

Iñaki och Cristina blev på ett sätt symboler för den utbredda korruptionen i Spanien och paret lämnade Spanien. Först bodde de i Washington och sedan flyttade de till Genève. Protesterna och hatet de mött från spanjorerna gjorde det omöjligt att bo kvar.

Prinsessan Cristina och Iñaki Urdangarín gifte sig 1997.
Prinsessan Cristina och Iñaki Urdangarín gifte sig 1997.

Bilder på en annan kvinna

Cristina har hela tiden stått vid sin makes sida. Trots fängelsestraffet och domen. I dag är han villkorligt frigiven och bor hos sin mamma Claire Liebaert i Vitoria. Han har börjat jobba hos revisionsbyrån Imaz & Associates som har god kontakt med hans familj.

Men i veckan publicerade spanska tidningar bilder på Iñaki och en annan kvinna hand i hand. Hon heter Ainhoa Armentia och jobbar på samma byrån. Hon är gift och har två barn men sägs ha avslutat äktenskapet men bor fortfarande kvar i den gemensamma lägenheten.

Några dagar efter att bilderna på Iñaki publicerades kom ett uttalande från Cristina.

Efter 24 års äktenskap ska paret skiljas.

“Vi har gemensamt kommit överens om att avsluta vårt äktenskap. Vår hängivenhet till våra barn kommer att bestå. Eftersom det här är en privat fråga ber vi om respekt för alla inblandade”.

Enligt spanska tidningar kände Cristina till relationen, men efter att den blivit offentlig var hon tvungen att agera.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Publisert:

LÄS VIDARE