Harry och Meghan i domstolskaos

Flera familjemedlemmar är inblandade i rättsprocesser

799 000 kronor – det är summan som Samantha Markle kräver av sin halvsyster Meghan. Nästa höst startar förtalsrättegången mellan syskonen.

Men även prins Harry, Meghans pappa och halvbror är inblandade i olika rättsprocesser.

– Det tar aldrig slut, det är en riktig cirkus, säger hovexperten Sara Ericsson.

Samantha Markle anser att Meghan satt i system att tala illa om henne och deras pappa Thomas Markle för att förstöra deras goda rykte.

I intervjun med Oprah Winfrey i mars 2021 påstod Meghan att hon är ett ensambarn, att hon enbart vuxit upp med sin far.

De här orden fick Samantha att reagerat starkt och lämna in en stämningsansökan. En domare i Florida har slagit fast att domstolsförhandlingarna i målet startar den 2 oktober 2023.

– Meghan har ju i stort sett prenumererat på domstolsförhandlingar. Hon stämde ju tidigare tidningsförlaget Associated Newspaper efter att ett par av förlagets tidningar publicerat delar av ett privat brev som hon skrivit till sin pappa Thomas Markle, säger Sara Ericsson.

Meghan och Harry är båda involverade i olika rättsprocesser. Meghans halvsyster Samantha Markle stämmer Meghan för förtal och Harry möter snart brittiska staten i domstol.
Meghan och Harry är båda involverade i olika rättsprocesser. Meghans halvsyster Samantha Markle stämmer Meghan för förtal och Harry möter snart brittiska staten i domstol.

Meghans advokater vill att stämningen ska avfärdas. Enligt dokument som de lämnat in till rätten menar de att Meghans uttalande om ensambarn inte ska ses som fakta utan tolkas som Meghans känsla kring sin uppväxt.

”Det är ett texbokexempel på ett subjektivt uttalande kring hur en person känner kring sin uppväxt”.

Även prins Harry är inblandad i en rättsprocess. Han kommer snart att möta brittiska staten i domstol.

Inrikesministeriet tog bort prinsens livvaktsskydd när paret lämnade kungahuset 2020. De slutade att vara arbetande kungligheter och har inte längre rätt till skattebetald säkerhet i Storbritannien.

Men sedan dess har Harry hela tiden kämpat för att försöka få tillbaka det brittiska livvaktsskyddet. En av anledningarna är att amerikanska privata säkerhetsbolag inte får bära vapen i Storbritannien. De får inte heller ta del av underrättelseinformation.

Efter Inrikesministeriets nej överklagade prins Harry beslutet och nu meddelar Harry att han kommer att ta frågan vidare till domstol.

– Att en brittisk prins möter brittiska staten i domstol är en situation och händelse som vi aldrig tidigare skådat, säger Sara Ericsson.

Thomas Markle och Meghans halvsyster Samantha Markle.
Thomas Markle och Meghans halvsyster Samantha Markle.

Meghans pappa kräver ca 10 miljoner kronor av fotografen Jeff Rayner efter att hans rykte och liv förstörts av bilder som publicerats i samband med Harry och Meghans bröllop.

Det var bilder som Thomas Markle planerade tillsammans med fotografen och som Markle fick mycket pengar för. Men publiceringen ledde till att Meghan sa upp kontakten med sin pappa.

I november möts de två i rätten. Eller så blir det Meghans bror Thomas Markle Junior som får slåss för syskonens pappa. Han har nämligen ansökt om att bli förmyndare till sin far. Thomas Markle den äldre fick en stroke i somras och tror inte att han har kraft nog att ta sig igenom en rättegång som kan dra ut på tiden.

– Det har stormat kring Meghans familj i fyra år och det verkar aldrig ta slut. Harry och Meghan har valt att lämna kungahuset men vill ändå ha kvar alla fördelar som till exempel skattebetalda livvakter. De säger att de lämnar kungahuset för att undgå uppmärksamhet, men de syns mer än någonsin just nu, säger Sara Ericsson.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Publisert:

LÄS VIDARE