Radio

Så lät it-kraschen

Cecilia Djurberg lyssnar på nostalgisk radioteater om it-bubblans uppblåsning och smäll

Av: 

Cecilia Djurberg

Malou Zilliacus, Siham Shurafa, Ivan Mathias Peterson,  Isak Hjelmskog och Omid Khansari i Sveriges Radios dramaserie Kraschen

Malou Zilliacus, Siham Shurafa, Ivan Mathias Peterson, Isak Hjelmskog och Omid Khansari i Sveriges Radios dramaserie Kraschen

Foto: Micke Grönberg

TEATER

RADIO Att titta bakåt för att förstå samtiden och förbereda sig för framtiden är ofta klokt. P1 Dramas Kraschen, med grundmanus och regi av konstnärliga ledaren Malin Axelsson, är en välavlyssnad skildring av it-bubblans uppblåsning och smäll.

Utöver att vara en underhållande nostalgitripp väcker detta radiodrama i sex delar tankar om den digitala revolution som fortfarande pågår. Är vi tillräckligt rustade inför nästa krasch?


Berättelsen börjar i ett kärt gammalt återseende mellan copyn Miriam (Malou Zilliacus) och programmeraren Tony (Isak Hjelmskog), 23 år efter deras första möte på Vattenfestivalen där IRC-nicken Lonely Rider och Beautiful Dark Queen stämt träff IRL. Över ett par glas vin blickar de tillbaka på tiden då de sögs in i it-bubblan och jobbade på byrån Webtarget för it-visionären Paul van der Lancken. Ivan Mathias Petersson ger honom det rätta wowet i rösten: ”The future is now, det gäller att hänga med i svängarna.”

Framställningen av den sektliknande arbetsmiljön är nog mer än en nidbild av den digitala nybyggareran. Tonträffen förstärks av en tidskodad ljudbild med modemnoise, daterade mobilsignaler och massor av svängig 90-talsmusik.


Det är techlingo, våta wap-fantasier, Y2K-skräck, grabbkultur och dygnetruntjobb på kontor med pingisbord. Rave på Docklands, Stureplansromantik, hårt festande, stålar och känslan av att inget är omöjligt. 

Utom kärlekshistorien som segar sig fram bakom it-tågets sken mot konkursen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Teater

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Radio

SR, Sveriges Radio

Teater