När kvinnors ilska blir potenta lössnoppar

Publicerad 2013-05-03

Ond handling av en kvinna aldrig girighet eller dåligt ölsinne

Ensemblen på Teater Galeasen i Stockholm.

De är för lustiga feministerna, aldrig nöjda. Ständigt ska bilden av kvinnlighet ifrågasättas, till och med när den är till deras fördel och kapar flera år på en volta på kåken.

Ilsket kräver Onda kvinnor att kvinnans brott tas på allvar, bestraffas ordentligt och inte förklaras bort som fall för rättspsykiatri, med PMS, pojkväns manipulation eller tråkig barndom.

Intressant är det förstås när fakta ur olika studier och en hastig blick bakåt visar att kvinnor antingen döms extremt hårt, se häxbränning, eller utpräglat milt, men att kvinnlig ondska alltid ses som en anomali, ett avsteg från kvinnors i grunden goda väsen. En ond handling av en kvinna är ett tecken på sjukdom, aldrig ett utslag av normal girighet eller dåligt ölsinne. Aldrig en styrkedemonstration, revirmarkering eller makthandling. Utan en beklaglig skada i psyket alternativt följden av bolande med Satan.

Det får vara nog med det nu, påpekar ensemblen och tittar uppfordrande på oss tillsammans med tre potenta strapons som hjälper till helt enögt.

Just en aning uppfordrande är denna uppsättning som i rasande fart och med rolig koreografi går igenom onda kvinnor i litteraturen, Lady Macbeth, Ifigenia eller Disneys drottningar, som alltid vill åt någon yngre kvinna vars skönhet ska ödeläggas. Exemplet Cruella de Vil som är sadistisk främst mot valpar står ut som ett undantag. Glitter, fjädrar, lösnäsor och caper driver den ironiska kabaréleken över ett i övrigt tomt rum.

Bäst landar den när den får fatt i den mäktiga humor som bor i glappet mellan de gester som signalerar kvinnlighet och styrka i populärkulturen och vanliga intelligenta tjejer med vanliga kroppar och många tankar. Så en lång tyst pantomim till Britney Spears konstiga handrörelser i videon Oops i did it again som berättar mer än många ord.

Men lika ofta blir diskussionen om onda kvinnor andfådd och svepande.

Jag hade velat se den stanna upp och borra djupare, ner i läderhuden på någon riktigt elak kvinna, för att se vad hon består av.

Teater

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.