Vuxenbarn på drift

Publicerad 2013-08-13

Under tiden roligt förvirrande om moral och medborgarskap

”Under tiden” framförs av Unga Tur.

Om ett träd i skogen läser tidningen, äter middag och går och lägger sig utan att någon ser det, har det hänt då?

Ja, det vete katten men sålunda svindlar ständigt tanken för fem vänner på party i Under Tiden. Bland leksaker för svenska snart trettioåringar - kubbspel, gin, spotify och utegrill - på en gräsmatta med en plaskbassäng som ingens barn ännu badar i analyseras politiska skuld­känslor inför den egna välfärden.

Pjäsen har fått fatt i och skruvat ett samtida ungt tal och kroppsspråk för ­behandlingen av ­sådana dilemman. Ett sorts upphackat flöde av ganska kunnigt ­relationsprat, referenser till ­kemi i kroppen, wikipedia­sanningar och medveten okunnighet om filosofiska, religiösa och historiska sammanhang.

Och då känns allt så märkligt, typ med jaget och de andra, och att allt pågår samtidigt och liksom känslan av att vara en del av en värld som vill ha hjälp men ändå vara helt såhär ensam i rikedomen med så mycket skit därute som är snett, fast att inte heller gå in i det jobbiga för mycket, för såhär, förr fanns Palme och Bamse därför står vi bra i kö i vårt land och äter inte vissa apelsiner och då, vahetere, fanns gratis trygghet, och den är såhär helt borta nu? Och var det inte nåt med ett träd eller så som inte syntes om man ­inte såg det och finns det på ­instagram?

En romsk städerska hittas död under bordet runt små­timmarna på festen. Ett test. Vad gör man åt en sån grej? Kanske bäst att göra ingenting för jag läste nånstans att om hon är typ papperslös så kan det bli problem för hennes ­familj, lyssna på den här låten den är så BRA!

Jag tycker mycket om när de fem västerländska individua­listerna som försöker bygga sig en egen moralisk kompass av fragment från ­gammal borgerlig ­humanistisk bildning, personligen viktiga poplåtar och kramar, vill skapa en gemensam ritual vid liket. De tar varandra i hand och sjunger halva ”Den blomstertid nu kommer”. Jamen vafan är det meningen att man ska göra då? Nån hinduistisk grej eller var det nåt med mynt på ­ögonen?

Under tiden är en tunn pjäs, en skiss, men den blir ganska rolig eftersom ensemblen och regin verkar så väl känna igen förvirringen och osjälvständigheten som drabbat samtalet om moral och medborgarskap för dessa vuxenbarn.

TEATER

Under tiden

av Moa Backman

Regi: Olle Jernberg

I rollerna: Fredrik Lundqvist, Marcus Johansson, André Kaliff, Janna Granström, Anna Wadström

Scen: Unga Tur

Speltid: 1 tim 45 min

Teater

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.