Ser du vilken som är en äkta Caravaggio?

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-23

Experterna trodde fel. Kan du se vilken målning som är ett verk av mästarens hand?

Caravaggios (1573–1610) ”Den helige Franciskus” gånger två på Nationalmuseum. En är äkta, en är kopia. Svaret hittar du på länken nedan.

I sommar är det 400 år sedan Michelangelo Merisi da Caravaggio dog, 36 år gammal – något som kan ge vem som helst åldersnojor – vilket uppmärksammas med en av Nationalmuseums minsta utställningar någonsin (till och med den 14 mars). Två verk visas, ett original och en kopia, med motivet Den helige Franciskus. En knäböjande man klädd i munkkåpa, med en dödskalle i handen – det mediterande helgonet i livsfrågornas epicentrum.

Det verk man tidigare trodde var Caravaggios original har nu med hjälp av olika analysmetoder, allt från röntgenfoton till vanlig hederlig närläsning, befunnits vara kopian och vice versa. Det intressanta med just det här fallet är att attribueringsmetoden tidigare varit ”skönhet”, det vill säga smak. Den som ansågs vackrast av de två antogs vara geniets verk. Nu är det i stället det mest komplexa som är av Caravaggios hand. Vad det har för egentlig betydelse? Att man kan snickra vidare på den store mästarens biografi. Att kulturella och monetära värden cirkulerar. Att estetiska ideal är relativa.

Konst

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.