Domen öppnar för framtida problem

Lagstiftningen hänger inte med om bildspridning

Publicerad 2017-07-12

Korrekt avbildad offentlig konst?

Den långa tvisten mellan Wikimedia och BUS, Bildupphovsrätt i Sverige, börjar gå mot sitt slut nu när Wikimedia tilldömts att betala skadestånd och rättegångskostnader på sammanlagt 750 000 kronor. Det är priset för sajtens projekt att sprida bilder på offentliga konstverk och enligt viss juridisk expertis öppnar domen för att även privata foton på offentliga verk kan komma att drabbas av restriktioner.

Nu har det aldrig varit BUS syfte att hindra folk från att fotografera och instagramma skulpturer på stan. Men som Dan Jönsson påpekar i gårdagens DN, är det en juridisk trojan man har varit med om att bygga. Domen innebär att den offentliga miljön inte längre kan ses som en, odelad och gemensam, och öppnar onekligen för andra aktörer än konstnärer att skydda sina enskilda egendomar – skyltar, byggnader, loggor.

Det är mycket lättare nu än förr att sprida bilder (ja, att sprida allt) och lagstiftningen hänger uppenbart inte med. Men den här typen av ogenomtänkt inskränkning är inte en väg framåt. Litegrann kan jag också sörja att projektet inte blev av, för det hade varit bra för den offentliga skulpturen att synas ordentligt och ett ökat intresse för den hade i längden gynnat konsten.

Konst

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln