Alla kan gå med i det hemliga sällskapet

David Sumpter har skrivit en hejdundrande rolig mattebok

Uppdaterad 2021-03-08 | Publicerad 2021-03-07

David Sumpter reder ut hur matematik och algoritmer styr våra liv i ”Tio ekvationer som styr världen”.

Det är ett hemligt sällskap. De kallar sig ibland matematiker, ibland programmerare. De har tagit makten över många av våra vanor och de kan lätt utnyttjas av makthavare. En av sällskapets medlemmar säger det själv: ”Det går att se ett mönster som visar hur en liten grupp programmerare, finansiärer eller spelare med matematikens hjälp dominerar den stora massan och hur detta upprepas om och om igen… en liten elit bestående av matematiker styr över livet för alla andra som inte kan eller ids lära sig koden.”

Mot slutet av sin bok Tio ekvationer som styr världen snuddar den brittiskfödde, i Uppsala baserade matematikprofessorn David Sumpter vid enorma maktfrågor. Han har då i kapitel efter kapitel presenterat ett antal ekvationer som beräknar sannolikheten för alltifrån vinster på travbanan till klick på Youtube. Nej, man behöver inte vara överdrivet mattekunnig för att ta sig igenom boken – själv har jag bara vaga matteminnen från naturvetenskaplig linje på gymnasiet.


Matematiken är i sig tom, på sätt och vis bara ett väldigt tautologisk, icke-verifierbart intet. Men det som efter hand exploderar är mängden tillgängliga data; i våra dagar omformar Big Data, all insamlad nätinformation, världen. Matchresultat från många år, klickhistorik, uppgifter om hur basketspelare agerat i tusen situationer – ur enorma datamassor kan en matematisk modell plocka fram det väsentliga (eller det stereotypa), det inget mänskligt öga kan se, samt sortera bort det nonsens vi ofta annars förleds av.

Modeller, data och nonsens – se världen så och den ska klarna, konstaterar Sumpter.

Han har själv anlitats av fotbollslag som vill analysera sitt spel. Han berättar om hur han möter analysgruppen på FC Barcelona och finner ett klokt gäng som fattat skillnaden mellan modell och data. Fler och fler sporter är faktiskt på väg att hamna i matematikernas händer, kanske allra mest basket och baseball. Det finns en bra skicklighetsekvation som ser tvärs igenom allt nonsens från sportkommentatorer, talangscouter eller skrikande tränare.


Vilken hejdundrande rolig bok! Sumpter lyckas pressa in en del spännande matematikhistoria och hinner avfärda skräckvisionerna om AI, artificiell intelligens, genom att konstatera att sådan hittills bara består av ungefär de ekvationer han tar upp i boken. Enda tillfället då han blir ytlig är när han lämnar matematiken och pratar moralfilosofi, då förlitar han sig istället på den rätt farliga principen ”moralisk instinkt.”

Men det är just det där med Makten i informationsåldern. Sumpter är en vänsterman. Han gillade inte Trump. Men när han undersökte vilket inflytande Cambridge Analytica hade på det amerikanska valet 2016 kom han fram till att inflytandet var noll: Skiten som bolaget levererade till Trumpstaben var värdelös.

Ändå ser han ju den enorma makt över våra beteenden de som skriver algoritmerna för Facebook, Instagram och Twitter har. Hans motrecept mot den maktkoncentrationen är naiv och väl optimistisk: Att vi faktiskt alla borde lära oss hantera de här ekvationerna. Han förvånar sig över de mejl han får från fotbollsfans om hur han tror det ska gå i nästa match för det eller det laget. Hans bettingmodell finns ju publicerad! Det är bara att göra sig mödan att läsa den.


Kanske ligger det något i det: En dag kommer varenda femtonåring att ha slutat se sin popularitet eller ickepopularitet på Instagram som gåtfull. Då har de genomskådat algoritmerna och alla är medlemmar i det hemliga sällskapet.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.