Rafflande bok om Kina når inte ända fram

Något saknas i Tobias Andersson Åkerbloms viktiga bok om diktaturens maktambitioner

Publicerad 2022-11-03

Tobias Andersson Åkerblom är grävande reporter på Göteborgs-Posten. Han fick en Guldspade för sin förra bok ”Modeslavar” och utkommer nu med ”Draken: När Kinas pengar och spioner kom till Sverige”.

När Kinas kommunistparti nyligen avslutade sin kongress stod det klart att förvandlingen från enpartistat till enmansnation var fullbordad. President Xi Jinping är numera närmast att betrakta som enväldig härskare på livstid – och med en klar vision av vad han vill åstadkomma. Nedräkningen inför ett angrepp på Taiwan har börjat, befarar flera bedömare. 

Tobias Andersson Åkerbloms bok Draken, som ges ut av Mondial, är därför väldigt vältajmad. Den beskriver ingående hur Kina odlar spioner i Sverige och duperat högskolevärlden, näringslivet och utrikesförvaltningen för sina egna syften.

Boken vilar på gediget journalistiskt fotarbete. Tobias Andersson Åkerblom har intervjuat spioner, åklagare, läst förundersökningar och suttit på rättegångar. Boken bidrar med nya uppgifter i uppmärksammade fall som med den tidigare Kina-ambassadören Anna Lindstedt, som åtalades för brott mot rikets säkerhet. Draken utgör därmed ett viktigt dokument över en svensk naivitet gentemot Kina.


Ändå blir jag lite besviken. Titeln antyder att vi ska serveras en tidigare okänd bild av Kinas pågående ”mjuka krig” mot Sverige. Men det mesta som avhandlas i boken är redan flitigt omskrivet – inte minst av författaren själv i Göteborgs-Posten, även om ny information och bakgrund tillfogas.

Turerna kring Geely som äger Volvo Cars och har kopplingar till den kinesiska staten får stor plats. Hur samma bolag blev näst största ägare i Sveriges största företag AB Volvo (som tillverkar lastbilar och grävmaskiner) beskrivs inte. Inte heller ges andra exempel, som den lista över svenska företag som köpts av kinesiska ägare som Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) sammanställde för ett par år sedan. Spektakulära detaljer, som att förre statsministern Fredrik Reinfeldt haft affärer ihop med kinesiska staten (först avslöjat av Expressen 2020) eller att Sveriges förre Kina-ambassadör Mikael Lindström under många år arbetade för kontroversiella telekombolaget Huawei passerar bara som bisatser.


Det blir också lite märkligt att först presentera övertygande bevis mot en spion, som döms i både tingsrätt och hovrätt, för att sedan ge relativt stort utrymme åt samma persons vaga och märkliga försvar, något som mer förvirrar läsaren än tillför förståelse för Kinas metoder. 

Framför allt saknas en beskrivning av strategin bakom Kinas systematiska sätt att flytta fram sina positioner utomlands, vad Xi Jinping försöker uppnå och hur Sverige och svensk teknologi passar in i hans och det kommunistiska partiets strävan efter evigt maktinnehav och världsherravälde. 

Det kanske får bli Tobias Andersson Åkerbloms nästa bok. Han har både kunskapen och hantverket som krävs för att gå iland med uppgiften. 

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.