Sämre villkor för de fackligt överblivna

Publicerad 2013-11-21

Staffan Stranne belyser industriarbetarnas vardag som ”konsulter” i ny bok

SAKPROSA Grovarbetarförbundet bildades 1891 av okvalificerade arbetare som inte fick plats i andra fackföreningar. Senare kom förbundet att kallas Fabriksarbetareförbundet och organisera industriarbetare som inte hörde till de väletablerade industrifacken - som Pappers och Metall - utan blivit över. En stor del var kvinnor eller invandrare.

I nya boken Fabriksarbetarna i välfärdssamhället (utgiven av IF Metall) berättar historikern Staffan Stranne om Fabriks historia.

Boken är kanske lite väl detaljerad men ger intressanta inblickar i förbundets verksamhet. Fabriks var en radikal påtryckare inom LO och bedrev solidaritetsarbete för till exempel Sydafrika och Polen.

Det som en gång var Fabriks ingår sedan 2006 i det nya storförbundet IF Metall. Medlemsantalet sjunker men det beror inte bara på att fabriker flyttat till Kina utan också på outsourcing.

Förut hade till exempel de som städade inne på en fabrik samma kollektivavtal som de vid löpande bandet. Nu anlitas externa städföretag. Arbetsuppgifterna är desamma - men människorna som utför dem har blivit lågavlönade lokalvårdare i stället för fabriksarbetare.

Allt fler industriarbetare hämtas från bemanningsföretag och kallas ”konsulter”. Deras fackliga tillhörighet är oklar. De bemanningsanställda har ofta lägst löner och sämst arbetsvillkor. Så nog behövs det fortfarande facklig organisering bland fabriksgolvens överblivna.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.