Han låter oss möta alla i knarkhandlarnas värld

Diamant Salihus ”När ingen lyssnar” är kriminaljournalistiskt raffel de luxe

Publicerad 2023-04-20

Diamant Salihu, till vardags journalist på SVT, fick ett stort genombrott med sin förra bok ”Tills alla dör” 2021. Nu är han aktuell med ”När ingen lyssnar”.

Just medan jag läser Diamant Salihus ”När ingen lyssnar” fylls tidningarna av nyheten att en morddömd 17-åring fritagits i samband med ett tandläkarbesök.

Sedan kommer uppgifter från tingsrätten i Malaga att medlemmar av Los Suecos erkänner två mord i utbyte mot kraftigt sänkta straff. Deras ledare, kallad Boxaren, erkänner medhjälp till mord. Han kommer enligt Sydsvenskan att släppas inom kort.

17-åringen förekommer i Salihus bok, Boxaren är en av huvudpersonerna. 

Att de hamnade bakom lås och bom beror på att fransk polis, våren 2020, knäckte det krypterade nätverket Encrochat. Under några skälvande månader kunde polisen i realtid följa alltifrån narkotikaleveranser till mordplaner.

Det är den här världen som Diamant Salihu dyker ner i. Han läser chattarna, intervjuar människor från i stort sett hela den kriminella näringskedjan, och förstås poliser och jurister.

 

Salihu fick ett stort genombrott som författare 2021 med ”Tills alla dör”, en skildring av gängkriget mellan Shottaz och Dödspatrullen och hur det också utspelades i sociala medier och musik. Han hyllades bland annat för sin berättarförmåga.

Den bär också hans nya bok: här finns ett driv och en effektivitet i språket som överträffar de flesta andra kriminaljournalistiska författares. Framför allt förmår han gestalta ett sammanhang som överflyglar de hundratals namn och händelser som Encrochat avtäckte.

Jag läser boken som en spårhund, rusar fram utan att lyfta blicken, medan bilden av en brottslig ekonomi växer fram. Det är narkotikahandelns värld, där 150 ton narkotika smugglas till Sverige varje år. Det säger sig självt att det kräver en avancerad struktur att hantera.

Den befolkas av bossar som Boxaren, och under dem lagerhållare, kurirer, försäljare, ”goare” som riggar mordfällor mot betalning, och så torpederna och deras kontaktpersoner. Salihu låter oss möta dem alla. Den som är intresserad av bakgrunden till omskrivna skjutningar och mord hittar den här.

Det är ingen slump att boken inleds med ett citat ur tv-serien ”The Wire” – han är uppenbart inspirerad av den

Den allt större hänsynslösheten, där människor utan minsta koppling till kriminalitet skadats och mördats, är hemsk att läsa om. Marken gungar under fötterna vid påminnelsen om skjutningar på köpcentra, vid spelkaféer, mot hyreshus, utanför snabbmatsrestauranger.

 

Att skapa en dramatiserad berättelse där sådant ingår är en balansgång. Och dramatiserar gör Salihu. Det är ingen slump att boken inleds med ett citat ur tv-serien ”The Wire” – han är uppenbart inspirerad av den. Han skapar tydliga karaktärer, och är uppmärksam på det vardagligt komiska mitt i allt, som hur ett alias i Encrochat avslöjas av foton på sin katt.

I sina delar är boken kriminaljournalistiskt raffel deluxe. Jag är svag för det, Salihu är skicklig, men som läsare bör man ändå ha syn på de litterära effekterna. Annars kan man nästan få för sig att världen består av svårt underutrustade goda krafter i kamp mot omnipotenta gangsters som strävar efter världsherravälde.

Hjältarna i Salihus berättelse är hårt arbetande poliser som offrar grillkvällar med familjen och är klokare än sina chefer. ”Han jobbar inte som polis, han är polis”, som det heter om en av dem. 

Narkotikaligornas nätverk liknar en hydra, för varje huvud polisen tar växer två nya ut. Att de kriminella sedan har smeknamn och chatt-alias som för tankarna till Gotham City gör det inte sämre: Boxaren, Dödsängeln, Mujaheed – och Jappis, taget efter ”jappa” det vill säga att skjuta ihjäl någon.

 

Den riktiga superskurken är den famösa Kurdiska Räven som, häktad i sin frånvaro för grova narkotikabrott, har lyckats bli medborgare i Turkiet. Där sitter han tydligen tryggt. Den hisnande ironin i detta – tänk: Nato-processen – är tydlig utan extra dramatisering.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.