Demokratikämpar i skuggan av VM

Kalle Holmqvist: I förra värdlandet Brasilien fortsätter kampen

Expresidenten Lula da Silva vill ställa upp i höstens val, men har fängslats. Valmötet fick hållas i hans frånvaro.

Stora idrottsevenemang brukar leda till att situationen för demokratiska rättigheter i värdlandet uppmärksammas ett kort ögonblick. Nu under fotbolls-VM får ryska oppositionella komma till tals och VM i Qatar 2022 leder förhoppningsvis till kritik av de slaveriliknande förhållanden som många av landets migrantarbetare lever under.

Inför fotbolls-VM i Brasilien 2014 blev världens sjätte största land plötsligt ett hett nyhetsämne. Sen dess har högern kuppat bort den folkvalda presidenten Dilma Rousseff, från det socialdemokratiska arbetarpartiet PT – som trots fel och brister i alla fall genomförde välfärdsreformer och bedrev en självständig utrikespolitik.

Myndigheterna försöker hindra PT:s Lula da Silva från att ställa upp i presidentvalet i oktober. Han leder opinionsmätningarna, men har fängslats, på ytterst tvivelaktiga grunder. 

Regeringen bedriver en brutal nerskärnings- och privatiseringspolitik. De som opponerar sig riskerar sina liv. I mars dödades vänsterpolitikern och hbtq-aktivisten Marielle Franco. Till de mest utsatta hör de jordlösas rörelse MST – en viktig del av arbetarrörelsen i Brasilien. Nyligen släppte den katolska kyrkans organ för jordfrågor (CPT) en rapport om våldet på brasilianska landsbygden. Under 2017 dödades 71 personer i jordkonflikter.

– Jag drömmer om ett land där demokratin segrar över godtycke, mediemonopol, fördomar och diskriminering, skriver Lula da Silva
i ett öppet brev från fängelset.

Brasiliens demokratiska krafter har inte tystnat.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.