Hoppa till innehållAftonbladetAftonbladet

Dagens namn: Angela, Angelika

16-årsgräns på sociala medier – skämtar ni?

Australiens nya lag handlar bara om vuxenvärldens ångest

Inte för att vara som killarna i ”The Pirate Bay” men att förbjuda sociala medier för ungdomar under 16, som man nu beslutat om i Australien, är ett skämt. Det är en projektion av vuxenvärldens ångest och önskan om att någon, vem som helst, ska komma och rycka våra skärmar ur händerna på oss, kasta dem från Västerbron. För att sedan se dem dingla i luften innan den mörka vattenytan befriar oss från notisernas herravälde.

Det finns många saker som är fel i vår värld. Jag behöver inte rabbla upp dem, ni ligger säkert redan och tänker på dem i vargtimmen när ni inte kan sova. Man försöker tänka sig fram till ondskans kärna. Följa den med fingret längs en karta. Det märkliga är att oavsett om man tänker på att unga kvinnor löper mer än dubbelt så stor risk som män att bli sjukskrivna för stress, att våld i ungas parrelationer faller mellan socialtjänstens stolar eller att isarna smälter och klyftorna ökar, så hamnar man alltid i slutsatsen att det är sociala mediers fel. Och att ett förbud mot scrollandet skulle vara det enda botemedlet mot kaoset.

 

Ni ska veta att jag i de flesta fall är för statliga regleringar. Men när Australien nu förväntas införa den historiskt höga åldersgränsen borde det inte resultera i en lättad suck. Det borde snarare väcka vreden hos alla som överhuvudtaget bryr sig om unga och ungdomskultur.

Vad blir deras ersättning? Enorma ungdomsgårdar och ett nytt sexigt föreningsliv?

Förbudet innebär visserligen att det är företagen som straffas om de inte lyckas förhindra unga under sexton från att registrera nya konton på appar som Instagram, Tiktok och Snapchat. Men politiken lyckas sällan reglera internet på ett meningsfullt sätt för användarna eftersom den hela tiden ligger två steg efter techvärlden. Internet är för stort och för okontrollerbart för att en sådan reglering ska ha någon verkan. Det kommer finnas nya sätt att ta del av skadligt material på nätet innan lagändringen ens hunnit träda i kraft.

Jag vet att den stora vida webben kryllar av antidemokratiska krafter och skönhetsideal som är direkt skadliga för unga. Men detsamma gäller världen utanför. Det betyder inte att vi ska kapitulera inför Elon Musk och Kinas inflytande eller att vi inte ens ska försöka reglera sådant som är skadligt för oss. Men det här är en livsstilsinskränkning för en målgrupp som inte ens har någon rösträtt. Vad blir deras ersättning? Enorma ungdomsgårdar och ett nytt sexigt föreningsliv som alla plötsligt vill ta del av? Bibliotek och nyfunnen läslust? Tilltro till demokratiska system?

 

Nu kommer väl Australiens alla femtonåringar börja skära sig av tristess. Det hade jag gjort om det inte fanns ett löfte om något annat, någon annanstans än den lilla värld jag var en del av som tonåring.

När man förbjuder unga från en värld som redan existerar förskjuter man fokuset från problemen som ligger bortom skönhetsfilter som ger unga en perfekt fadead ögonskugga och influencers som marknadsför en diet bestående av rått kött. Det som i teorin ska skydda blir ett isolerande straff. Men Ronja måste ut från Mattisborgen oavsett farorna utanför. Det är livets premiss. Till dess är risken att bli olycklig vad lycka kostar.

Café Bambino: Festa med Henrik Brandão Jönsson och Victor Malms twitterfeed

Festa med Henrik Brandão Jönsson och Victor Malms twitterfeedFesta med Henrik Brandão Jönsson och Victor Malms twitterfeed