Hög tid att kravmärka true crime-podden

Mängden dåliga pladderpoddar skapar längtan efter restriktioner

Efter en sommar av späkning och självrannsakan har jag kommit fram till att jag hatar poddar. Ingen kul slutsats för en poddtyckare, men det är inte mig det är fel på, det är dig.

Jag minns en tid när man fortfarande lyssnade på musik i lurarna… och inte en ändlös stril av intelligensbefriade samtal mellan kreti och pleti. Gud vad jag saknar musik!

Nu kanske du tycker att det kastas hejvilt med sten i glashus här, då alla mediebolag i världen har sin del av skulden. Men måste det verkligen göras sååå många poddar?

Vore det inte lite skönt med en mer nordkoreansk approach till mediet? Jag tänker på listan med de av den staten arton godkända frisyrerna för kvinnor, och tio för män. Samma sak kan gälla då det kommer till poddar eftersom manliga poddare generellt är störigare än kvinnliga. Och 28 in i minsta detalj utstuderade, kvalitetssäkrade podcasts vore tillräckligt för vad man hinner med som konsument ändå.

Här har jag tagit fram några rimliga restriktioner att utgå ifrån.

1. Kravmärkt krim

Man minns den gamla goda ”Serial”-tiden. Då fanns nerv. Nu har vi skådisar som läser in mord efter manus. Journalistisk kravmärkning och verkshöjd krävs. Kanske en universitetsutbildning till true crime-poddare vore på sin plats för att skydda yrkestiteln.

2. Bannlys sköna killar

För att få ett poddutgivningsbevis behöver man presentera en produkt som är mer än tre gapiga dudes som pladdrar fritt, lex det mesta som ligger på poddtoppen. Allt måste ha en tydlig nisch som ska presenteras inför ”Draknästet”-investerarna. Även sköna tjejer undanbedes.

3. Munkavle på kändisar

Corona har utöver att vara ett helvete i sig skapat det monster som är att kändisar inte har något bättre för sig än att starta podd. Detta måste få ett slut, eftersom vi redan sett och hört alla kändisar i samtal med varandra och sig själva. Vi behöver absolut inte en poddversion av ”Renées brygga” och ”Stjärnorna på slottet”. Är du tillräckligt känd får du helt enkelt inte ha en podd.

Restriktionerna kan komma att lättas om ni sköter er.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln