Kultur

Storslaget intim videodagbok om hiv

Av: 

Kristofer Folkhammar

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Extrem känslighet i bildarbetet i What Now? Remind me visar

I den portugisiske filmarbetaren Joaquim Pintos videodagbok What Now? Remind me berättar och visar Pinto mycket sakligt sin egen kropps kamp mot hiv, och hur biverkningarna från medicinerna ödelägger honom - hur smärtorna löper från nacken ut i armarna, hur förvirringen tilltar, hur det känns som om det svävar en kopia av kroppen ovanför kroppen, och att smärtan är outhärdlig varje gång dessa parallella kroppar kommer emot varandra.

”Jag måste vilja vilja” säger Pinto och filmar sitt eget ansikte medan andningen blir tyngre, och han inte lyckas hålla jämna steg med maken Nuno och alla deras älskade hundar.

Samtidigt riktar sig den här filmen bort från den egna kroppen, sätter in den i ett sammanhang, eller snarare visar hur den ingår i flera: De spekulativa förklaringarna om virusets uppkomst. Den egna homosexuella historien. Hur det brinner i skogar och i människor som protesterar på torg runt om i världen. Finanskrisens härjningar slår hårt mot Spanien och Portugal där Pinto uppehåller sig, inte minst märks den av bland de som behöver vård.

Detta montage hålls samman av en extrem känslighet i bildarbetet. Det är på samma gång storslaget och superintimt.

ANNONS

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!