Röda tråden genom 125 år

Arbetarrörelsens historia ur kulturperspektiv i ny bok

HISTORIA När Lars Olssons och Lars Ekdahls Klass i rörelse: arbetarrörelsen i svensk samhällsutveckling (Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek/Arbetarnas kulturhistoriska sällskap) kom 2002 var det första gången på flera decennier det gavs ut en bok som försökte sammanfatta arbetarrörelsens historia. Nu ges den ut igen med ett nyskrivet avsnitt som handlar om 2000-talet.

Utgivningen sammanfaller med att det i år är 125 år sedan Socialdemokraterna bildades, vilket inte uppmärksammats särskilt mycket. Inte ens av partiet självt, även om en minnesplakett satts upp på Olof Palmes gata (tidigare Tunnelgatan) i Stockholm där den första kongressen hölls 1889. Men på Socialdemokraternas hemsida står nästan ingenting om den egna historien. Lika illa är det hos Vänsterpartiet.

Olssons och Ekdahls bok känns därför viktig. Men det är svårt att klämma in arbetarrörelsens historia på 200 sidor och boken är knappast heltäckande. Fokus ligger på folkhemsepoken – tiden fram till 1920 avhandlas väldigt snabbt.

Vad som däremot lyfter boken rejält är de fina illustrationerna. Här finns bilder på gamla valaffischer, men också nyhetsfotografier och arbetarkonst av till exempel Albin Amelin, Torsten Billman, Eugène Jansson och Hildur Hult.

Över huvud taget får kulturen stort utrymme och i det nyskrivna avsnittet finns en hel del om modern arbetarlitteratur.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.