Kultur

En poet med gödsel på sina stövlar

Magnus Ringgren om Les Murray (1938–2019)

Av: 

Magnus Ringgren

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Den australiska poeten Les Murray har avlidit, 80 år gammal.
Den australiska poeten Les Murray har avlidit, 80 år gammal.

KULTUR

Den australiske poeten Les Murray var en redneck under Södra korset. Nu är han borta, och en av de intressantaste och mest irriterande rösterna i den moderna poesin har tystnat.

Han var född på en mjölkgård i New South Wales 1938, och någon har kallat honom för en framstående kopoet. Det är ganska träffande. Han hade gödsel på stövlarna. Han förblev trogen sin miljö och dess värderingar. Han var katolik och rejält gammeldags konservativ. Vad jag vet lämnade han aldrig sitt hemland. Det Nobelpris som det ofta talades om (därav de många översättningarna till svenska) skulle ha inkräktat på hans ortstrohet. Jag tror inte att Stockholm fanns på hans jordglob.

Naturen har en mycket stor roll i Les Murrays poesi. Den är ofta grym och frånstötande: ”Den kadaverstinkande hunden, som är en kalv av människa och varg, / jagar och äter små blodiga saker som människorna sprider ut”. Man kan kanske kalla det för ett slags katolsk biologism. Städer och civilisation är anomalier i hans värld.

Jag minns hans grundmurade skepsis mot asfaltvägarna som i hettan är mycket ovänliga mot bara fötter. En bil vid motorvägskanten liknar en rovgirig krokodil. Hans natursyn ligger långt borta från den mer ordnade och nästan gulliga som ofta odlas i Sverige. Men Les Murrays slakthusvärld kan erinra om Lennart Sjögrens ibland.

Vresig skepsis mot främlingar och klimatförändringar kompletterar bilden. Men varför ska man kräva korrekta åsikter av poesin?

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Les Murray

Poesi