Kärleksporträtt av folkhemmets byggare

Pia Bergström om Tom Alandhs dokumentär om sina fosterföräldrar

Tom Alandhs fosterföräldrar Greta och Oscar.

TV. Dokumentär­filmaren Tom Alandh har gjort många filmer om okända och kända svenskar, kungen, Nacka Skoglund och Bergmans hushållerska, men aldrig om sin egen person och familj. Förrän nu. I Oscar och Greta och huset de byggde, som sändes förra veckan och kan ses på SVT play hela 2017, berättar han om sina fosterföräldrar, födda kring förra sekelskiftet, och deras strävsamma men lyckliga liv i ett Folkhems-Sverige där det som i Ernst Rolfs revykuplett blev ”bättre och bättre dag för dag”.

Sången från 20-talet var satirisk men Alandhs film är det ­absolut inte – den är ett rent kärleksporträtt av paret som gav honom en trygg barndom och visst finns här massor av nostalgi: Konsumkvittoräknande, tältsemestrar och doften av 4711.

Via sparade brev, foton, arbetsbetyg och noggrant präntade hushållskassaböcker från det lilla huset i Norra Ängby som ­Oscar själv byggde med lån från Småstugebyrån, får vi följa ­Oscars och Gretas livsöden, från fattigdom till välstånd genom hårt arbete och skötsamhet.

Fosterfadern var också fosterbarn, ”fick mer stryk än mat”, och började med tungt kroppsarbete redan när han var 13. Greta fick barn som tonåring med en gift man, men tvingades lämna det i mammans vård och söka arbete där det fanns, som piga i Stockholm.

När Greta och Oscar träffas är han korpral vid Kungliga livgardet och hon köksa på en restau­rang. Så småningom lär han sig bli murare, och fortsätter jobba tills han blir 78 år. Greta blir hemmafru som gift, städar och tvättar, kokar och bakar, syltar och saftar hela dagarna som det var på den tiden. Egna barn får de inga. Fosterpojken blir väl omhändertagen.

Filmen är med sitt lugna redovisande av de materiella livsomständigheterna sällsynt gripande. Tänk bara att en murarlön på den tiden kunde räcka till både huslån och hemmafru!

Nu är murarlönen omkring 25 000 före skatt.

Och Norra Ängby ett idylliskt medelklassom­råde där de flesta röstar på Moderaterna, enligt Alandh.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln