Podden om ”Bulletin” håller vad den lovar

”Blenda” berättar lugnt om hysteriska redaktionsmöten och kollapsade bolagsstämmor

När medier rapporterar om medier blir det sällan speciellt roligt. I alla fall inte för någon annan än oss som plaskar runt här i ankdammen i Stockholm. Men tidningen Bulletins uppgång och fall är något annat. Plötsligt hade ett nytt djur tagits plats i ankdammen, skvätt vatten på allt och alla, slagit knut på sig själv och till sist drunknat. Ambitionen att skapa en fin tidning (grundaren Tino Sanandaji återkommer till det ordet flera gånger) med konservativa kändistyckare som dragplåster var helt ärligt aldrig ens nära att lyckas.

I nystartade podden Blenda (döpt efter legendariska journalisten Ester Blenda Nordström) från Svenska Dagbladet, fiskar redaktionen upp liket för att ta reda på vad det egentligen var som gick så snett. Det visar sig vara det mesta.

Haveriet har på många sätt utspelat sig för öppen ridå. Ljudfiler från imploderande videomöten, öppna attacker på medarbetare i inlägg på Facebook och så grälen på Twitter så klart. Det var lätt för alla utomstående att lägga pusslet och få en bild av en grupp egotrippade småpåvar som varken begrep journalistik eller företagande. Men tittar man på vilka som faktiskt fanns i styrelserummet och på redaktionen så förstår man snabbt att det inte kan vara hela bilden. Vad säger de inblandade själva så här i efterhand?

I avsnittet Bulletin från insidan pratar reportern Christian Daun med flera av dem, bland annat grundarna Tino Sanandaji och Pontus Tholin som i dag har helt olika syn på vad som gick snett. Att det är SvD som berättar historien är extra intressant då just den redaktionen tappade flera tongivande profiler till Bulletin. I podden antyds också att Sanandaji och Tholin faktiskt diskuterat att köpa just Svenska Dagbladet.

Avsnittet håller vad det lovar. Känslan av att ha fått en unik inblick finns där, och det pedagogiska berättandet navigerar mig lugnt från hysteriska redaktionsmöten till kollapsade bolagsstämmor. Reporter Daun håller mig stabilt i handen under hela resan fram till i dag och den infekterade maktkampen mellan de gamla grundarna.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.