Kultur

Kampen går vidare - som i Bamses Tjuvstad

Av: 

Aftonbladet

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Snällhet kan inte gå för långt – till skillnad från dumhet

Belinda Olsson.
Belinda Olsson.

Vinterns stora familjeäventyr Bamse och Tjuvstaden har något gemensamt med vinterns stora tv-snackis Fittstim - min kamp. I byn där björnen bor har alla skurkar blivit laglydiga. Det inkluderande snällsamhället har förvandlat sjörövare till trädgårdsmästare och rånartvillingar till körskolelärare.

Men upptågsmakaren Reinhard Räv sticker hål på fridfullheten i ett agiterat brandtal där ex-busarna avfärdas som domesticerade töntar. Som vore han Belinda på Södermalm i Stockholm, denna experimentverkstad av hen-dagis och föräldralediga lattepappor. Mesigheten har gått för långt! Att baka och sticka är minsann inget för medlemsbasen i Tuffa tuffingars förening! Belinda ekar: Jämställdheten har gått för långt! Att leka med småbarn är minsann inget för riktiga män!

Ex-skurkarna, sköra i sin övertygelse om snällhetens fördelar, lyssnar på räven och återfaller i bus och tuffa attityder, även om Knocke i smyg erkänner sin svaghet för rosa örhängen. Till slut lyckas ändå världens snällaste björn & co återvinna lugnet och övertyga de krisande tuffingarna om sin välvillighet. Kvarstår bara för alla otecknade tuffingar att dra lärdom. Snällhet kan inte gå för långt. Till skillnad från dumhet.

Isak Klasson

Sista delen av Fittstim - min kamp visas i kväll, SVT 1 kl 21:00.

ANNONS

Rea inför jul på storsäljarna i vår bokshop – köp julklapparna här!

Extern länk från Aftonbladet

Beställ här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!