Filmen som Iran inte kunde stoppa

Svensk skådespelerska hålls kvar av regimen – fråntogs passet

Den internationellt prisade film­regissören Jafar Panahi (Spegeln, Cirkeln, This is not a film) har belagts med ett tjugoårigt arbetsförbud av den iranska regimen. Han anklagas för propaganda mot den islamiska republiken, till exempel genom att ha visat solidaritet med oppositionen under den avbrutna Gröna revolutionen 2009.

Bakgrundshistorien är ­inte oviktig att ha koll på när man ser hans senaste film, Closed curtain, inspelad i största hemlighet i regissörens hem. En märklig, sorglig och intelligent film som jag rekommenderar alla att se.

Filmen börjar med att en skrivande man - spelad av medregissören Kamboziya Partovi - anländer till en öde strandvilla och täcker för alla fönster för att inget ljus ska sippra ut. Han gömmer sig med andra ord. Ut ur resväskan hoppar en pigg liten hund som tassar runt i det lika rofyllda som klaustrofobiska huset. En inte riskfri följeslagare - en tv-sändning berättar att hundar är förbjudna i offentligheten.

Plötsligt en kväll står två unga personer i hallen och säger att de är förföljda. Vår huvudperson är minst dubbelt förvirrad: Hur kom de in och vad vill de? Kan han hjälpa dem? Kan han lita på dem?

Trots sitt strama koncept med få skådespelare och en kamera som aldrig lämnar det där huset är det en otroligt rik film. Den går från det instängda och lågmält thrilleraktiga till att bli en personlig, både bokstavlig och allegorisk skildring av en konstnär som i tung nedslagenhet försöker arbeta under omöjliga villkor. Regissören själv gör nämligen entré halvvägs in i filmen, och löser så upp de olika verklighetsskikten i filmen totalt. ­Estetik och politik i brutal genomskärning.

Och händelserna runt filmen fortsätter. Efter att Closed curtain premiär­visats i Berlin i fjol, besökte svensk-iranska skådespelerskan Maryam Moghaddam, som spelar en av filmens huvudroller, sin sjuka mor i Teheran, och har på grund av sitt samarbete med Panahi fråntagits sitt pass och nekats utresa.

Svenska Amnesty ­arbetar med fallet.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.