Kultur

En självupptagenhet som fyller en funktion

Ett mystiskt livsöde öppnar för reflektion över egna kraschade relationer

Av: 

Sandra Wejbro

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Den självupptagna podcastvärden är lätt att driva med. I charmiga tv-serien Only murders in the building (Disney+) spelar exempelvis Steve Martin en svulstig true crime-poddare. När en podd handlar mer om sin programledare än ämnet den undersöker stänger jag oftast av. Det är något med utrymmet de så självklart tar som provocerar; en narcissist som också är tråkig är ju outhärdlig.

Den första lyssnarrecension jag hittar av Stay away from Matthew MaGill är en varning: ”större delen handlar om värden och hans familj (vem bryr sig)”. Jag känner igen min egen instinktiva reaktion när podden i avsnitt fem plötsligt bytte riktning.

De fyra första delarna handlar om Matthew MaGill, en enstörig excentriker som poddaren Eric Mennel av en slump får höra talas om. MaGill har dött, ensam någonstans i Floridas gränsland mot Georgia, och hans få bekanta undrar om de otroliga historier han berättat om sitt liv verkligen kan stämma.

Det visar sig att sanningen är spektakulär, att Dorr Watkins (som han hette innan FBI började granska honom) bland annat varit gift med en känd tv-skådespelare (Jenny O’Hara från Transparent). Mennel söker upp henne, en annan ex-flickvän och några bröder – familjesammanhang som Watkins brutit med.

Här vänder Mennels fascination över den stilige, mystiske MaGill/Watkins till något mörkare. Varför gör han en podd om en man som sårat så många?

Watkins kraschade relationer får Mennel att undersöka sina egna. Han börjar intervjua föräldrar och syskon i Florida, som för första gången avslöjar stora hemligheter som Mennel i New York varit för självupptagen för att ana.

Historien om ett mystiskt människoöde blir en större reflektion över hur nära relationer kan surna, ibland utan att man är medveten om det själv. För en gångs skull fyller podcastvärdens självupptagenhet faktiskt en spännande funktion.

ANNONS EXTERN LÄNK

Rea inför jul på storsäljarna i vår bokshop – köp julklapparna här!

Aftonbladet

Publisert:

LÄS VIDARE

Podden från San Quentin-fängelsets insida

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Poddpatrullen

Podd

Relationer