Podd som gräver grundligt i gåtan i Gävle

Varje stad tycks ha en mörk hemlighet som kan bli podd

Vad bär din hemort på för mörka hemligheter? Badvakten som försvann (Spotify dok) är en av många true crime-serier som profilerar sig med historier från det storstadsbor ofta klumpar ihop som ”landet”.

Trenden är i bästa fall upplysande och affärsmässigt smart, eftersom podden lär uppmärksammas lokalt. I sämsta fall är den arrogant och exotiserande, även om poddar med snarlika namn som Skuggstad och Skuggland är mer nyanserade än de svulstiga titlarna antyder.

Från min hemort Gävle försvann badvakten Arne Jonsson 1979. Han jobbade på Strömbadet, en plats med nostalgisk lyster eftersom den inte längre finns, den ersattes 1998 med ett konserthus som av gnällspikar kallats ”blå konservburk”. Många som hade kunnat veta något om försvinnandet är också borta; döda eller vilse i ålderdomens dimma.

Så trots att granskningen börjar med en ny ledtråd – ett vittnesmål från fiskhandlaren Roland om var Arne begravts – visar sig historien bli svår att verifiera.

I dåtidens Gävle kallas folk Skrot-Kalle och Vulk-Olle, i ett kompisgäng som spelar på trav och festar ihop. De lämnar Arne för att fortsätta festen på sedan länge nedlagda restaurang Baltic (under 70-talet känd för sin ek mitt på dansgolvet). Fembarnspappan Arne är sedan dess spårlöst försvunnen.

Grundligt gräver poddens skapare Jonny Kock bland källor och arkiv. Allt hade inte behövts redovisas, många stickspår leder in i trista återvändsgränder. Vissa resonemang är makabert komiska, som att ryktet om att Arne hamnat i en köttkvarn i Söderhamn bedöms som ”inte helt osannolikt” eftersom det inte blir så mycket kvar av en kropp i en sådan maskin.

Mer intressant är hur bristfälligt polisarbetet har varit och hur Arnes äldste son levt med misstankarna om att han låg bakom mordet på sin pappa. Det är ämnen som podden ibland snuddar vid.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.