De har råd att svika både Meghan och Diana

I det engelska kungahuset går institution alltid före person

Hertigparet av Sussex, Harry och Meghan, i intervjun med Oprah Winfrey.

Oprah Winfrey är ingen Guy Fawkes men det var en hel del krut som brändes av under det engelska kungahuset i hennes intervju med hertigparet av Sussex, Meghan och Harry.

Största smällen är den om hur det fördes ”samtal” om vilken hudton parets förstfödda, Archie, kunde tänkas få medan han ännu låg i sin mammas mage – hans mormor är svart.

Att det finns rasism i Storbritannien är det nog ingen som bestrider (se gärna film-antologin Small axe på SVT Play) men inom Buckingham palaces väggar? Det är magstarkt – i första hand på ett mänskligt plan men man bör också se det institutionella. Av det forna brittiska imperiet finns fortfarande Samväldet (the Commonwealth) kvar, en organisation av i dag 53 självständiga länder i bland annat Afrika och Karibien, och drottningen är statsöverhuvud i 16 av dem. För ett land som vill göra upp med sitt koloniala förflutna, där kungahuset var den högsta symbolen för förtrycket, ser rasism där förstås extra illa ut.

Det förflutna går även igen i Meghans berättelse om sina självmordstankar och hovets uttalade ovilja att hjälpa henne. Samma sak vittnade hennes svärmor, prinsessan Diana, om. Hon led av ätstörningar och i boken Diana – hennes egen historia av Andrew Morton, som sedermera visade sig ha prinsessan själv som källa, framkom att hon gjorde flera självmordsförsök. Hon lämnades ensam med sina problem och enligt Meghan har man inget lärt av detta. Inte ens när hon själv uttryckligen bad om hjälp fick hon någon, säger hon i intervjun.

Det är lätt att raljera över kungligheter som lever på apanage bakom tjocka slottsmurar men när paret berättar om oron de kände då deras barn inte skulle omfattas av hovets säkerhetsarrangemang är det svårt att inte bli berörd. Det är inte konstigt att Harry är djupt präglad av hur hans mamma levde och dog, jagad av pressen, och efter en kort smekmånad runt bröllopet 2018 har det skurit sig också mellan hertigparet och den engelska tabloidpressen. Lägg till det utvecklingen av sociala medier och rasism och så förstår man att deras rädsla är befogad. Det är en skam för vilket samhälle som helst.

Ett kungahus uppgift är att stå för kontinuitet och att stå pall mot tidens stormar. Drottning Elizabeth, snart 95 år gammal och med 69 år på tronen, har klarat det bättre än de flesta. Hennes förmåga att alltid sätta plikten framför sin egen person har hon vunnit respekt för, och är för övrigt kärnan i serien The crown.

Men vad händer när plikten ställs mot – mänsklighet? För det är vad som hände, först med prinsessan Diana och nu med hertigparet av Sussex. De lyfter fram den mänskliga kostnaden för att bära de kungliga kronorna och säger att de inte är beredda att betala den. Vad säger det om de som fortsätter göra det?

Min gissning är dock att det engelska kungahuset överlever även denna explosiva intervju. Vad man än tycker om monarkin som idé har den på gott och ont visat sig vara helt okänslig för mänskliga motgångar.

Fotnot: Intervjun visas i kväll klockan 21 i TV3.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.