John Lennon sjunger ut – som spöke

Fyrtio år efter mordet publiceras boken där ikonen själv kommer till tals

John Lennon i coronamask hyllas på en mur i Prag.

I dag är det 40 år sedan John Lennon mördades. Ett fruktansvärt dåd som brutalt ändade stjärnans liv och konstnärskap – alldeles för tidigt. Hans berättelse var ju inte färdig. 

Genom åren har många känt sig kallade att spekulera om hur det skulle ha gått sen, om Mark Chapmans revolver klickat den ödesdigra kvällen utanför Dakotahuset i New York.

Senast spådde Beatleshistorikern Kenneth Womack (aktuell med boken John Lennon 1980 – The last days in the life) att Lennon ”hade gett Trump ett helsike” om han fått leva. Andra har skrivit fantasifulla essäer om hur rockrebellens liv skulle ha tett sig fram till våra dagar.

Det är en kittlande idé som också, i bästa fall, kan säga något nytt om Lennons liv och verk.


Inne på samma spår är förmodligen nya boken The other side of John Lennon av den amerikanske journalisten Brian Harker Johnson. Han struntar i traditionella metoder, som att gräva i arkiv och intervjua människor, och söker i stället upp den som borde veta bäst – nämligen John Lennon själv. Eller ska vi säga Spöket John Lennon. Till hjälp finns mediet Denise Lescano, som bland annat ska ha bistått FBI vid utredningar av cold cases. Genom henne pratar ”John Lennon” om sitt liv före mordet och hur det fortsätter på andra sidan.

Som ni hör är detta en biografi med helt andra dimensioner än allt som tidigare skrivits om Lennon – för första gången mer far out än huvudpersonen själv.

Fast helt galet är det kanske inte med tanke på paret Lennons, och i synnerhet Yoko Onos, stora tillit till det övernaturliga. Innan de flyttade in i Dakotahuset hyrdes ett medium som i en seans lugnade en olycklig ande i våningen, och duon fattade inga viktiga beslut utan att en grupp numerologer och orakel först konsulterades. Till exempel släpptes inte musikerna på Double fantasy in i studion förrän deras födelsedata hade granskats. John Lennon litade på frun och följde råden.


I ”The other side …” berättar beatlen som sjöng I know what it's like to be dead om hur det kändes att bli skjuten – och hur han hängde kvar i Yokos närhet i flera dagar efteråt, likt en Patrick Swayze i filmen The ghost. Lennons ande var med när hundratusentals fans hedrade hans minne med tio tysta minuter i Central park – och till slut fördes han över till dödsriket av sin mamma Julia

På andra sidan har han stött på såväl Elvis som Beethoven och Jesus. ”Här finns ett hav av själar så långt ögat kan se”, säger han och erkänner att han numera tror på religionens kraft.

Det här är förstås sensationellt – om det vore sant. Men kan man som läsare hålla tillbaka ett ösregn av invändningar och låta sig kittlas av det otroliga, så är The other side of John Lennon en fin liten (bara 80 sidor lång) hyllning till en saknad hjälte.

Det är ju inget problem att det skrivs knäppa böcker om John Lennon – tragedin är att han inte fick berätta själv.

Eller är det precis det han har gjort nu?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.