Buschs våldsretorik är livsfarlig för alla

Uppmaningen att skjuta fler medborgare gör varken polisen säkrare eller samhället tryggare

Ebba Buschs utspel är nästan unikt omdömeslöst, menar Eric Rosén

”Varför har vi inte 100 skadade islamister, 100 skadade kriminella, 100 skadade upprorsmakare?” Det är ”den stora frågan”, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i Ekots lördagsintervju.

Hon menar att polisen borde ha skjutit skarpt rakt in i de folkmassor som protesterade mot högerextreme Rasmus Paludans koranbränningsevent runt om i Sverige.

Att det kommer från partiledaren för det enda partiet vars riksdagsföreträdare i modern tid drivit frågan om att förbjuda ”religionskränkning” av den typ Paludan ägnar sig åt får väl mest ses som en pikant parentes.

Ebba Buschs uttalande är nästan unikt omdömeslöst.

Polisen har våldsmonopol i Sverige och rätten att skjuta skarpt i vissa lägen. Att detta ändå sker relativt sällan är en framgång för såväl medborgare som poliser och hela samhället.

I upploppen och kravallerna deltog såväl vuxna män som tolvåriga pojkar. Vuxna kvinnor som tonårstjejer.

Hur många av barnen på plats tycker Ebba Busch att polisen borde ha satt en kula i? Vore bra med en siffra.

Det är inte svårt att förstå den ilska som uppstått efter påskhelgens kravaller. Många poliser skadades, en del av dem svårt. Polisbilar brann och piketbussar kapades. Våldet och skräcken vann mark.

Ebba Buschs lösning på detta problem är en uppmaning till polisen att gå in i fullskaligt gatukrig med skjutvapen, med enorm risk för att barn eller förbipasserande träffas av polisens kulor. Vad tror Busch att det leder till? Tror hon att det gör de enskilda polisernas vardag säkrare? Hur tror hon att samhällsutvecklingen ser ut om de gör som hon säger?

Det är en analys så kortsiktig och korkad att man aldrig hör den annat än om den formuleras sent på natten av fyllon som är rasande på allt som är skit.

Eskaleringen är farlig, och våldsam, redan som retorik. Som praktik skulle den innebära att långt fler än ”islamister” och ”upprorsmakare” drabbades. Magasin skulle komma att tömmas också in i stökiga grupper fotbollssupportrar eller i hetsiga politiska demonstrationer.

Men här är vi nu, när den alltså uttrycks som utspel från en politiker med ambitionen att leda landet efter höstens val.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.