Ni är blinda om ni inte ser fascismen

Giorgia Meloni ritar om kartan i Europa

Det blev en klar seger för de högernationella i det italienska valet.

Det blev en jordskredsseger i söndagens italienska val för Giorgia Melonis parti Fratelli d'Italia, Italiens bröder. Det postfascistiska partiet blev Italiens största, med 26 procent av rösterna. Meloni får nu i uppdrag att bilda regering.

Efter andra världskriget och fascismens fall bildade de kvarvarande av Benito Mussolinis partikamrater Movimento Sociale Italiano. Giorgia Meloni anslöt sig 1992 till partiets ungdomsförbund. Hon har följt partiet genom dess olika förvandlingar, dess uppgående i Silvio Berlusconis valkoalition Frihetens hus, senare utbrytning och nystart som Italiens bröder 2012.

Meloni kastar in den antisemitiska tropen. Det är finansspekulanterna.

Meloni själv hävdar att hon baserar sin nationalkonservatism på filosofen Roger Scruton och författaren JRR Tolkiens tänkande. Men vad innebär det, vad vill Meloni? Ett kort videoklipp som fått viral spridning på Twitter ger en bra inblick i Giorgia Melonis världssyn. Talet har några år på nacken, det är hennes eldiga framförande i Verona 2019 på World Congress of Families, ett internationellt nätverk grundat av den amerikanska kristna högern med udden riktat mot hbtq-rörelsen och feminism.

 

Meloni, själv ensamstående mamma med ett barn, ger ett brinnande tal om varför hon lyfter fram kärnfamiljen som ideal och grundbyggsten för den nationella politiken. Talet ställer många föreställningar på sin spets. Hon bemöter de som ser att Italiens bröder skulle vilja tvinga tillbaka kvinnor till hemmet, ”kan ni föreställa er mig stå hemma och stryka kläder?”.

Istället förespråkar hon avgiftsfria förskolor och barnbidrag till familjemödrar, så att kvinnor ska kunna välja att antingen arbeta eller vara hemma med barnen. Det ska inte finnas några ekonomiska skäl för kvinnor att avstå från att föda barn och göra abort. Hon kräver att FN ska fördöma surrogatmödraskap som ett brott mot mänskliga rättigheter. Hit skulle hon och Ebba Busch kunna mötas.

 

Men sedan kommer hon till den del av talet som fick spridning på Twitter. Där talar hon om vilket större hot Europa står inför. Det minskade barnafödandet hos kristna européer. Nu satsas det politiskt på att få stopp på olika former av diskriminering, förklarar Meloni, men inte mot den allvarligaste diskrimineringen: ”folkmordet på världens kristna”. Här slinker konspirationsteorin om det stora folkutbytet in.

Jublet har inga gränser när Meloni på konferensen förklarar att den fientliga attacken från ”genusideologin” mot familjen är medveten. Det här är den nationalkonservativa varianten på identitetspolitik, där identiteterna blir garanten mot förfallet, civilisationens skyddsmur. Gud, nationen, familjen måste försvaras. Men vilka är det som står bakom attackerna? Meloni kastar in den antisemitiska tropen. Det är finansspekulanterna. Som genom att bryta ner varje identitet och rycka upp alla rötter vill göra alla till perfekta slavar och konsumenter.

 

Dagens konflikt står mellan globalisterna och de konservativa identitärerna, konstaterar Meloni i en intervju. Detta trots att hennes parti är det parti som står italienska näringslivet närmast. Kartan ritas om. Meloni företräder fostret, familjen och italienska företagsintressen. På andra sidan utmålar hon ett politiskt motstånd som består av globalt (judiskt) finanskapital, mittenpolitiker och genusideologin. Att ha en fri identitet (kvinna, moder, katolik) i nationen eller bara ett nummer, en förslavad konsument (ett personnummer, förälder nummer två) under det globala.

Meloni kan inte stämplas som nyfascist, skriver Paulina Neuding på Svenska dagbladets ledare. Hon behöver inte stämplas. Det räcker att lyssna på Melonis egna ord.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.