Ny EU-lag hotar friheten på nätet

”Särskilda tjänster” får förtur – små aktörer diskrimineras bort

En del saker tar vi för så självklara att vi inte ens tänker på att de existerar, och vi inser inte värdet av dem förrän de är borta. ”Nätneutralitet” är, enkelt uttryckt, principen att internet är tillgängligt för alla på lika villkor – leverantörerna av våra internetuppkopplingar får inte favorisera vissa sidor framför andra.

Hade den principen inte existerat, hade exempelvis Wikileaks fiender inte behövt begränsa sig till att pressa betalföretag att stoppa deras donationer – de kunde vänt sig direkt till nätleverantörerna med krav på att blockera sidan.

Men den föreslagna EU-lagen ”För en gemensam europeisk marknad för elektronisk kommunikation och för en uppkopplad kontinent”, som just nu passerar EU-parlamentets olika utskott, tar ett stort steg mot ett avdemokratiserat nät.

Enligt den ska ”särskilda tjänster” vara undantagna principen – det inkluderar film och webb-tv. Kapitalstarka tv-bolag kommer kunna köpa sig snabbare leverans av sina program än små oberoende medier. Företagen kommer kunna diskriminera mot vissa sorters trafik, exempelvis fildelningsprogram.

De kommer också kunna helt blockera sidor för att ”förebygga eller stoppa allvarlig brottslighet” – utan att behöva stödja sig på någon specifik lag eller domstolsbeslut. Tankarna går igen till exemplet Wikileaks.

”Privata företag ska inte agera ordningsmakt”, skriver nätfrihetsgruppen Quadratur du Net, som analyserat den snåriga lagen.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.