”Slappt om Per Ström”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2015-06-26 | Publicerad 2014-11-14

Flumskolan ska roa – inte vinna valet åt sossarna

Pär Ström, mansdebattör och Therese Boman, kulturjournalist. Foto: Björn Lindahl, TT

REPLIK Det här med makt är ju svårt, det har om inte annat de senaste veckornas debatt om identitetspolitik visat oss.

När Therese Bohman i Expressen (14 november) ondgör sig över att min humorpodcast Flumskolan läst Pär Ströms bok Perukklubben verkar hon helt ha missat att Ström under flera år varit ledande i den rörelse som kallar sig ”jämställdister”.

På sin blogg Genusnytt har han vid ett flertal tillfällen uppmuntrat de anonyma i sitt kommentarsfält att skicka mejl till de personer han skriver om – bland annat mig – för att påtala deras mansförtryck. De mejl som kom är varken konstruktiva eller speciellt trevliga.

Hon tycks även ha missat att när Pär Ström lämnade offentligheten så gjorde han det för att fortsätta som opinionsbildare för tankesmedjan Den nya välfärden.

Bohman tycks ha gjort en ganska slapp research, något som såklart är okej för den som vill göra en rolig ­poäng. Men om hon faktiskt lyssnat på mer än ett eller två avsnitt, ja eller kanske bara tittat på en lista över de 24 avsnitt som spelats in, hade hon sett att namn som Nuder, Bodström, Gahrton, Schlaug och Fridolin dykt upp.

Flumskolans uppdrag är inte att vinna val åt sossarna, det är att läsa böcker, ha roligt, och framför allt handlar det om maktkritik.

Maria Sveland lyfter i podden att det är märkligt med denne Ström, att det räcker med att han ger ut en pdf på självpubliceringsförlaget Vulkan så får han per automatik 11 minuter i Studio Ett. Under en period kunde han vara med i princip vartenda avsnitt av SVT Debatt.

Och nu ska vi alltså debattera huruvida han har makt i landets två största kvällstidningar.

Samtiden. Skjut mig.

Johannes Klenell

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.