Kultur

Ska Sverige gå med i Turkiet nu?

Kalle Holmqvist om brinnande argument

Av: 

Kalle Holmqvist

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Italiensk brandflygplan.
Italiensk brandflygplan.

KULTUR

Det borde vara för osmakligt att plocka politiska poänger på allvarliga skogsbränder. Men efter att brandmännen från bland annat Danmark och Polen kommit hit för att stötta oss twittrar EU-kommissionen förtjust ”#EUprotects”, varpå en lång rad svenska politiker hakar på och förklarar att släckningsinsatserna är ett argument för att vara kvar i EU.

Det är utmärkt med ömsesidig hjälp över gränserna, men i det här fallet är det inget argument för EU-medlemskapet. Hjälpen har ju faktiskt kommit från enskilda länder. Det har visserligen skett en samordning genom EU-organet ERCC, men dit är även länder utanför unionen (till exempel Norge och Island) anslutna. De polska och danska brandmännen hade så klart varit lika modiga och solidariska även om Sverige inte hade varit med i EU.

Man kan förstå desperationen. EU faller sönder (även om processen kan ta många år). Britterna väljer att lämna skutan – trots att det kanske blir i en skruttig livbåt (”hard brexit”).

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap meddelade 26 juli för övrigt att man accepterat hjälp från Turkiet, i form av ett brandbekämpningsflygplan. Just nu verkar det som att planet inte behöver användas. Men att den turkiska regeringen erbjöd stöd är förstås också bra.

Däremot är det knappast ett argument för att Sverige borde ansluta sig till Turkiet.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

EU

Skogsbränder

Turkiet