Det är en myt att fler män än kvinnor prostituerar sig

Kajsa Ekis Ekman: Låt inte falsk statistik styra debatten

Kajsa Ekis Ekman.

”Fler unga män prostituerar sig än kvinnor” stod att läsa i torsdags på Dagens Nyheters förstasida (24 jan).

Det här är en myt som florerat länge i prostitutionsdebattens utkanter. När prostitutionsöverlevare höjde rösten under #metoo, när svenskars sexköp i Thailand ifrågasätts eller när människohandel upptäcks – då svarar alltid någon ”Men de flesta prostituerade är män!”

Myten har även spritts utomlands av den franska nyhetsbyrån AFP, vilket lett till spekulationer om att jämställdheten i Sverige lett till att svenska kvinnor köper sex av män.

Nu har den också tagit sig hela vägen in till DN. Det är dags att göra upp med den.

Uppgiften härrör från en enkät som dåvarande Ungdomsstyrelsen lät göra bland gymnasieelever åren 2004-12. En av frågorna löd: ”Har du någon gång tagit emot sex mot ersättning?” Ett mönster har då gått att observera; något fler killar än tjejer svarar ja. Skillnaden har varierat men legat på runt 1,7 procent mot 1,2 procent. I sista studien var siffrorna 0,8 procent mot 2,1 procent.

Det här resultatet går dock inte att observera någon annanstans. Länsstyrelsens rapport om prostitution i Sverige, som DN också citerar, visar att antalet annonser på nätet där kvinnor säljer sex är runt 7 000, medan annonser där män säljer sex till män är runt 700, det vill säga en tiondel. (Nu motsvarar inte varje annons en person, eftersom samma person ofta återfinns i tio eller hundra annonser – men de ger en fingervisning om proportionerna.)

Av de som söker sig till Mikamottagningen i Göteborg har antalet män ökat, men antalet män och transpersoner som söker hjälp för att ha prostituerat sig ligger på ungefär 2 av 10. Forskaren Sven Axel Månsson, som har fyrtio års erfarenhet av frågan, kallar idén att fler män skulle prostituera sig ”befängd”.

Enligt ILO, (Internationella arbetarorganisationen, FN:s organ för arbetslivsfrågor), är 98 procent av offren för människohandel för sexuella ändamål kvinnor och flickor.

Så varför ger enkäterna ett så annat resultat?

En möjlig förklaring är att de frågar om man ”någon gång” fått ersättning för sex. Det inte är samma sak som att man regelbundet prostituerar sig. En annan förklaring kan vara att unga killar och tjejer har olika förhållande till enkäter; vad man vågar svara och vad man tror ska hända om någon får veta.

Det är verkligen på tiden att samhället börjar tala om manlig prostitution. Det rör sig främst om unga homosexuella killar och papperslösa pojkar som utnyttjas av äldre män. Även om könsaspekten saknas, finns här många andra maktfaktorer: ålder, ursprung, socioekonomisk bakgrund.

Det finns inget ”jämlikt” när en människa köper en annan, oavsett kön. Men låt oss inte göra det med falsk statistik.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln