De behövs en rörelse i Sverige som räddar vården

Enna Gerin: Vår gemensamma sjukvård ska inte slås sönder av snåla politiker, privata vinstintressen och giriga försäkringsbolag

Nyligen visade Novus att sjukvården fortsatt är väljarnas viktigaste fråga. Precis som i valet för ett år sen. Problemen i svensk sjukvård är en del av den omfattande välfärdskris som nu börjar uppenbara sig. Ett resultat av flera decenniers skattesänkningar och nedskärningar. Nu får detta fortsätta tack vare januariavtalets slagsida mot skattesänkarpartierna Centern och Liberalerna.

Sverige har världens starkaste statsfinanser, men våra kommuner och regioner går på knäna. Pengarna räcker inte till för att upprätthålla en hög standard i välfärden för att staten snålar. Kombinationen av stora skattesänkningar för de rikaste och allt större brister inom sjukvården driver nu fram ett parallellt sjukvårdssystem.


De som har råd köper sig före i kön med privata sjukvårdsförsäkringar. Idag har 650 000 svenskar en privat sjukvårdsförsäkring. Sjukvårdens kelgrisar har blivit många. De flesta av dessa svenskar vet nog inte om att de är med och undergräver den svenska solidariska och offentliga sjukvårdsmodellen.

En ohelig allians av vinstjagande vårdföretag, giriga försäkringsbolag och naiva fackföreningar håller på att bygga upp ett parallellt försäkringssystem för de privilegierade. Men vill svenskarna verkligen ha ett system som påminner om USA:s? Där sjukvårdens kvalitet och tillgänglighet bestäms av tjockleken på ens plånbok. Jag tror inte det.


Det som är extra allvarligt är att aningslösa fackföreningar inom TCO och Saco är med och driver på denna utveckling. Fackförbund som Unionen samarbetar med försäkringsbolagen och erbjuder sina medlemmar förtur i sjukvårdskön. Vad tycker Unionens medlemmar om att deras fack är med och undergräver den svenska generella sjukvårdsmodellen?

Vad gör politikerna då? Det är glädjande att Stockholms nya oppositionsregionråd Aida Hadzialic (S) är så tydlig med att politiker inte ska ha privata sjukvårdsförsäkringar. Intressekonflikten är uppenbar och hon förklarar i en intervju i Dagens Nyheter: ”Jag tycker det är naturligt att jag inte ska ha någon gräddfil”.

Alla väljare har rätt att veta vilka av våra politiker som tycker att de har rätt att tränga sig före oss vanliga landstingspatienter i sjukvårdskön. I Storbritannien finns en bred folklig rörelse som försvarar det allmänna sjukvårdsystemet National Health Service. I USA bär progressiva demokrater fram populära förslag om ett Medicare for All.


Det behövs en sjukvårdsrörelse i Sverige som kräver att vårt gemensamt finansierade sjukvårdssystem värnas, förstärks finansiellt och utvecklas – inte slås sönder av snåla politiker, privata vinstintressen och giriga försäkringsbolag.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln