Autofiktionen har nått poddvärlden

Hanna Olsson imponeras av ”Hej jag heter Fredrik” – om en nykter kokainmissbrukare

Fredrik Söderholm, som allmänt går under smeknamnet ”Geniet”, har på sitt Instagramkonto låtit följarna komma ­nära i flera år. Vi vet allt om hans extrema diet, vännerna i mediebranschen, hans oerhört älskvärda mamma (och hennes bil), kärleken till Bruce Springsteen och vi kan hans drastiskt ärliga humor. 

Vi som varit med riktigt länge minns honom som en figur i Filip och Fredrik-universat redan för flera år sedan, när han började jobba med dem som inslagsproducent.

Förra sommaren var dramatisk för ­Söderholm. Han genomgick en hjärtoperation som följdes av en månads sjukhusvistelse, där han med sedvanlig lakonisk humor räknade hur många besök hans vänner hann med vid sjuksängen och delade med sig på Instagram.

Men det vi inte fick veta var att det var där och då han bestämde sig för att lägga av med kokainet.

Arbetsgivaren P3, där han deltar i satirprogrammet Tanke­smedjan, hörde snart av sig och frågade om han ville göra en podd om processen att bli nykter.

Han tackade ja och Hej jag heter Fredrik finns hittills ute i fyra radiomässigt välproducerade avsnitt. Det första är så bra att det tar andan ur en.

”Geniet” ringer till beroendeakuten, hamnar mitt i den misär som målmed­vetet knarkande skapar och tvekar om ­huruvida han själv är i tillräckligt dåligt skick. Han berättar om det gränslösa ­kolasuget, ångesten, hur hög han varit på tv-inspelning i USA natten före ett jobb för Filip och Fredrik.

Det är, i brist på bättre ord, starkt.

Det är lätt att luras till att det är filterlöst. Men man hade önskat att producenten skruvat ner lite av den där självdistansen och berättat mindre om hur Söderholm ser på sig själv på AA-mötena och mer om hur han hamnade där.

Förhoppningsvis väntar det i kommande avsnitt.

Autofiktionen har nått svenska poddar och den låter bra.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.