Kreativitetspodd som är svår att älska

Hanna Olsson Berg hamnar i ett innovativt bakhåll

Jan Gradvall och Magnus Lindkvist vadar genom pophistoria och företagskultur i nya podden ”Gradvall + Magnus”.

Allt på jakt efter vad som skapar kreativitet.

Resultatet är svårt att älska.

Det finns en särskild röst som bara inspirationsföreläsare använder.

Ni vet, såna som på konferenser berättar anekdoter om framgångsrika människor och vetenskapliga fakta hämtad ur böcker man hittar på flygplatser.

De låter lite som Henrik Schyffert, medvetet eller omedvetet. Trycker hårt på vissa ord, sänker rösten och viskar på andra. De pratar dynamiskt, skojar, pressar in sina minnesvärda citat på rätt ställe. De säger saker som:

”Innovation är idéer som har samlag.”

”Tänk som en förlorare även när du vinner.”

”Se framgång som rundgång, år noll som en förlösande faktor och begränsa dig och ha tråkigt – då får du fart på idéerna.”

Och sen något om hur Coldplay hittade tillbaka till sin succé. Eller Nokia. Eller Picasso.

Exakt så låter podden ”Gradvall + Magnus” som journalisten Jan Gradvall har med futurologen och föreläsaren Magnus Lindkvist.

Åtta avsnitt à 40 minuter, 320 minuter om kreativitet och innovationer som är svåra att älska för en motsträvig cyniker. Ni vet, såna som på konferenser sitter längst bak och suckar och aldrig utvecklas eftersom de redan har sett allt.
Jag blir bara mer och mer frustrerad.

I podden pratar de om 80 enskilda män, som Sokrates, Bono, Roger Waters, Francis Ford Coppola, Konstantin Stanislavskij, James Joyce och Lars Ulrichs pappa Torben. Under samma tid nämns 27 kvinnor, var av fyra inte med namn. Dessutom fler rockband än någon hinner ta in.

Historierna om deras motgångar och kluriga lösningar öser in i öronen. Det är svårt att fatta hur det fortfarande inte kan finnas fler fantastiska historier om kvinnor som gjort något innovativt eller sagt något om kreativitet.

Men precis när jag tänkte ge upp kom den: Insikten om min kreativitet. Den väcks av att ta in sådant jag aldrig trodde mig kunna uppskatta, av att gräva i en fåra utanför min egen.

Det är där magin uppstår.

Fan också.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln