”Vår roll är inte att minska antalet nazister”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2014-03-17 | Publicerad 2014-03-13

Forum för levande historia svarar Åsa Lindeborg

REPLIK Åsa Linderborg skriver att Forum för levande historia anser att ”vänsterextremister och högerextremister är lika goda kålsupare”, samt att de anslag vi får är ”misslyckade kronor” eftersom antalet nazister i dag påstås vara ”fler än nånsin”. Det finns flera felaktigheter i dessa påståenden.

Forum för levande historias roll är inte att minska antalet nazister. I ett demokratiskt samhälle får man vara nazist, kommunist eller vad som helst. Man får också uttrycka sina åsikter fritt – exempelvis på Aftonbladets kultursidor. Det är en av poängerna med demokratin.

Forum för levande historias uppgift är att informera om Förintelsen och kommunistiska regimers brott mot mänskligheten. Att med lärdomar från historiska övergrepp verka för alla människors lika värde innebär inte att brännmärka olika politiska ideologier. Det är på övergreppen vi fokuserar, oavsett ideologisk bakgrund. Den stora lärdomen vi vill lyfta fram är att alla dessa övergrepp drivits fram av föraktet för människovärdet och den intolerans som följer i dess spår.

Forum för levande historias verksamhet inriktas på kunskap, kultur och fortbildning. Genom att skapa verktyg för lärare i deras arbete kring demokrati och mänskliga rättigheter, hoppas vi att elever ska vilja lära sig mer – men också reflektera över eget ansvar och agerande. Vi tar bland annat upp antisemitism, antiziganism och islamofobi, samt homo-, bi- och transfobi.

Nyligen har vi inlett ett flerårigt arbete med att uppmärksamma diskriminering och förföljelse av romer i historien och i våra dagar. Alla dessa uttryck för intolerans är förödande för ett samhälle som bygger på den grundläggande värderingen om att alla människor är lika mycket värda.

Eskil Franck

Överintendent, Forum för levande historia

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.