Humoristisk poddserie om vår tids kulturkrig

”Things fell apart” går till botten med ”sånt folk skriker om på Twitter”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Jon Ronson har gjort BBC-podden ”Things fell apart”.
Jon Ronson har gjort BBC-podden ”Things fell apart”.

Det finns grävande podcasts, dokumentärpoddar – och så finns Jon Ronson. Walesaren bakom So you’ve been publicly shamed och Last days of August har återvänt till sin metod i succépodden från 2017, The butterfly effect, där han skildrade vilka ringar på vattnet nätporrens genomslag fått.

I BBC-podden Things fell apart undersöker han en rad frågor som blivit föremål för vår tids ”kulturkrig”, kampen mellan konservativa och progressiva värden, eller som Ronson enkelt sammanfattar det: ”sånt folk skriker om på Twitter”.

Med sitt unika tonfall och avväpnande humor plockar Ronson först bort ilskan ur ekvationen. Totalt berättar han åtta olika historier, närgånget, avskalat och reflekterande.

Abortmotståndet som numera känns som en självklar brandfackla för kristna grupper spårar Ronson tillbaka till en ung amerikan, Frank Schaeffer, som drömde om Hollywood och på 70-talet gjorde en religiös filmserie med oväntat genomslag. En ångerfull Schaeffer intervjuas, men Ronson vill placera största skulden för att personliga åsikter växt till inflammerade ”kulturkrig” på techjättar som tjänar enorma pengar på att underblåsa konflikter på sociala plattformar.

Flera av de öden han skildrar är så fascinerande att de lätt kunnat bli egna poddserier, men den koncentrerade formen drabbar extra starkt.

Som mötet med förskoleläraren som i satanistpanikens fotspår dömdes för övergrepp på barn, i en process som i efterhand framstår som uppenbart tossig. Sorgligast är intervjun med mamman till Isaac Kappy, Hollywoodskådespelaren som sjönk allt djupare ned i psykisk ohälsa och begick självmord 2019, för att efteråt bli en martyr för anhängare av Qanon-konspirationsteorier.

Podden är döpt efter WB Yeats berömda dikt The second coming, som skrevs 1919 i ett oroligt Irland efter första världskriget. ”Things fall apart; the centre cannot hold” skrev Yeats då. Ord som i dag känns kusligt aktuella.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN