Sverige borde ta emot fler afghanska flyktingar

Kan Kanada så kan vi – det är det enda anständiga

Strider i Kandahar, sydväst om Kabul, i förra veckan.

Det går knappt att föreställa sig fasan hos den afghanska befolkningen, nu när det talibanska mörkret så obehagligt snabbt har sänkt sig över landet. Exakt vad som väntar vet vi inte men i ett land kontrollerat av islamistiska extremister som styr enligt sharialagar finns inga mänskliga rättigheter. De desperata scenerna som nu kablas ut bland annat från Kabuls flygplats visar också tydligt den panik många känner efter maktövertagandet.

Värst är antagligen situationen för de afghaner som under de senaste 20 åren har försökt bygga upp ett demokratiskt sinnat civilsamhälle. Som kvinnorättskämpar, hbtq-aktivister, journalister och religiösa minoritetsledare. Allt de kämpat för riskeras att spolas bort – och de har alla skäl att frukta för sina liv. De står för just det talibanerna avskyr, och talibanerna har aldrig tvekat med sin grymhet.


Kan vi göra något för att rädda dessa människor? Tja, Kanada kan. Där har man beslutat att ta emot 20 000 afghanska flyktingar, och då i synnerhet personer från dessa särskilt utsatta grupper. I pressmeddelandet som gick ut i fredags stod också att man kommer att fortsätta (min kursivering) med programmet att hjälpa tolkar som bistått kanadensiska förband i Afghanistan, och deras anhöriga, till Kanada.

Givetvis borde Sverige göra samma sak. Nej, vi kan inte hjälpa alla men det kan inte vara en ursäkt för att inte hjälpa någon. Om vi relativt vår befolkningsstorlek tog emot lika många som Kanada så skulle det handla om cirka 5 000 personer.

Vidare borde det vara uteslutet att vi under överblickbar framtid kan skicka människor till Afghanistan. Regeringen borde nu bara riva av plåstret och ge de unga människor som faller under gymnasielagen amnesti. Det kommer att ge upphov till höga skrin från höger (och en del sossar) men det är det enda anständiga att göra. Sverige kan inte döma människor till ett liv under talibanstyre.


Flyktingdebatten har länge helt och hållet dominerats av hur vi påverkas av att människor kommer hit. Det kommer den antagligen fortsätta att göra – ännu mer, skulle jag tro, det är ju val om ett år. Men situationen i Afghanistan påminner ändå om vad den också kan handla om: att rädda liv.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln