Tv-kändisarna sitter kvar i sin tidskapsel

Att podda om succén blir sista utvägen

Rollbesättningen i ”The O.C.”

Fråga mig inte varför, men i sommar har jag kollat igenom The O.C. för första gången sedan det sändes. Tv-serien som blev en popkulturellt fenomen i början av 00-talet, gjorde att schackmönstrade vans sålde slut och förde indieband som Interpol och Death Cab for Cutie mot mittfåran. Serien hade en brinntid som liknade valfri rappare – extremt kort innan den blev irrelevant.

Förr i tiden fick skådespelarna i bästa fall en spin-off, nu är de förpassade till studios med hörlurar.

Men den första säsongen brann starkt, vilket också resulterat i att den fortfarande har en stor supporterskara som gärna återvänder till den tid då deras eget liv låg i linje med karaktärerna. Den ålder då varje trivialt problem framstår som den största utmaningen livet kommer erbjuda.


Även skådespelarna har fastnat i tiden. Likt många andra ungdomliga tv-succéer blev karriärerna sällan större än så. Visst har man skymtat Adam Brody (Seth Cohen) i någon lustig biroll här och där, men på det stora hela är de, och kommer alltid vara, förknippade med rollerna i The O.C. Det är framgångens förbannelse, och har resulterat i podcasten Welcome to the OC, bitches!, av Rachel Bilson (Summer) och Melinda Clarke (Julie).

Den är en i raden av så kallade ”rewatch podcasts”. Förr i tiden fick skådespelarna i bästa fall en spin-off, nu är de förpassade till studios med hörlurar. Konceptet är enkelt – ett avsnitt för varje avsnitt, där det erbjuds tillbakablickar, frågestunder med fans, intervjuer med andra medverkande och skvaller. Nostalgi, lika mycket för lyssnarna som för de som pratar. Förutom The O.C. har exempelvis Beverly Hills, Fresh Prince of Bel-Air, One Tree Hill, Gilmore Girls och New Girl tagit rewatch-steget.


Den eventuellt mest ambitiösa heter Office Ladies, där Jenna Fischer och Angela Kinsey från The Office är uppe i sex säsonger och hundratalet avsnitt om tidernas kanske bästa sitcom. De har också hunnit släppa en bok på ämnet.

I den betydligt svajigare Fake Doctors, Real Friends medverkar Donald Faison och Zach Braff. Den senare blev allmän gullegris som nybliven läkare i Scrubs. Därefter lyckades han till och med bli kreddig, genom manic pixie dream girl-dramat Garden State. En film som åldrats exceptionellt dåligt. Vilket även gäller Scrubs.

Men en rewatch är lätt att förlåta. Jag kastas tillbaka till pojkrummet och den lilla frimärksteven, med reklamavbrott på kanal 6. Tröstande, men också vemodigt.

Inte nog med att skådespelarna lever kvar i sina serier, de har till och med lyckas förbli bästa vänner med kollegorna. Men ansiktena är härjade av botox, och de klamrar sig fast vid den tid då världens blickar, för en kort stund, riktades mot just dem. Sen vandrade strålkastaren obönhörligt vidare. Det är lätt att tycka synd om dem som är beroende av sin tidskapsel för försörjning, tills det går upp för en att de trots allt tillhör the lucky ones. Detta är gruppen som faktiskt lyckades med något.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln