Mejla

Kristofer Andersson

Konst är ett alldeles utmärkt tvättmedel

I så kallade frihamnar lagrar ekobrottslingar dyrbar konst ingen får se

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Nationalmuseum har öppnat! Låt mig därför påminna om att konst är den sämsta konstformen. En tavlas värde består av priset på canvas och färg – resten är blott perverterad marknadsspekulation.

I Veckans brott ifrågasattes nyss de fysiska slantarnas existensberättigande – ty de öppnar för att gängkriminella köper Gucci-väskor för knarkpengar (6 april). Solveig Forss, gruppchef på NOA, propagerar i programmet för en värld där varje ekonomisk transaktion ska vara digital och kontantlös, utan att fundera på vad det betyder för samhällets dybotten: de hemlösa och papperslösa. 

Samtidigt fortsätter konst att vara en alltjämt ledig tvättstuga för planetens ärkeskurkar: Oligarker och brottssyndikat. Ekobrottslingar och skatteflyktingar.


I direkt anslutning till flygplatser i bland annat Genève och Luxemburg står skattefria frihamnar, så kallade freeports, uppställda. The Economist rapporterade 2013 att en skittrist lagerlokal intill Luxembourg-Findel International Airport utgör hem åt konstverk för många miljarder dollar. Så länge föremålen stannar i byggnaden befinner de sig tekniskt sett ännu i transit, trots att härbärgeringen är närmast permanent. Därmed är de också skattefria. 

I Storbritannien öppnar för övrigt åtta nya freeports under 2021.

En, låt oss säga, Basquiat säljs på auktion i Genève för besudlade pengar. Tavlan flyttas till en freeport i anslutning till stadens flygplats. Där kan samma tavla säljas vidare utan att flyttas en centimeter. Plötsligt har den ursprungliga köparen fått sina vita kulor. Den nya ägaren kan nu utföra samma operation. Ett ägarintyg som knuffas vidare i oändlighet.


Det estimeras att frihamnen Ports Francs et Entrepôts de Genève SA – troligen en av världens största konstsamlingar – innehåller verk till ett värde av 100 miljarder dollar som resten av världen aldrig får se.

Enligt en utredning från 2020 genomförd av den amerikanska senaten är konsthandeln USA:s största oreglerade marknad. Den 150-sidiga rapporten spårade bland annat 18 miljoner dollar till anonyma skalbolag länkade till Arkady och Boris Rotenberg, två ryska oligarker som 2014 straffades med sanktioner efter annekteringen av Krim. Ergo: Fritt fram att tjacka målningar för abnorma summor, trots att köparen är persona non grata inom det ekonomiska systemet. 

Konst har lite eller inget att göra med övrig kultur. Där skönhet borde finnas hittas mest smuts och status; ekonomiskt hittepå. Konst förblir den sämsta konstformen – men det bästa tvättmedel som världen skådat. 

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i vår – Prova BookBeat gratis i 2 veckor!

BookBeat.se

Av: 

Kristofer Andersson

Publisert:

LÄS VIDARE

Ingen är mer hyllad och avskydd än Zorn

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Konst

Brott